Hernia de disc: care sunt cauzele acestei boli a coloanei vertebrale

Hernia de disc apare la cele mai mobile zone ale coloanei vertebrale.

Hernia de disc are mai multe cauze de apariție. Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg, șef secție Neurochirurgie, Spitalul Clinic Sanador, ne-a explicat într-o emisiune CSID Live care sunt cauzele ce determină apariția herniei de disc. 

Hernia de disc poate apărea din cauze degenerative (prin uzură se adună în zeci de ani), din cauza unor eforturi mari, de exemplu sportivi de performanță sau oameni care ridică greutăți în mod repetat sau prin traumatisme. Simptomatologia apare când ceva din coloana verterbrală comprimă elementul nervos, adică măduva spinării, coada de cal, rădăcinile nervoase care ies la fiecare nivel ( de la nivel cervical până la nivel lombo-sacral). Atunci apare durerea, amorțeala, cel mai grav fenomen este pareza, atunci când bervul și măduva sunt comprimate.

Hernia apare în zonele cu cea mai mare mobilitate a coloanei vertebrale: zona cervicală și zona lombară. există, mai rar, pot apărea și hernii toracale.

În ultimii ani, din cauza statului la laptop sau computer, oamenii ajung să stea într-o poziție vicioasă, într-o flexie, cu ochii în calculator sau în telefon. Dacă acest lucru se întâmplă zilnic, pe o perioadă mai lungă de timp, apar probleme ale coloanei vertebrale cauzate de o deficiență posturală. De aceea, e nevoie ca cei care lucrează la computer, să se ridice măcar la o oră și jumătate să facă niște exerciții, să se maseze ușor. Și să facă acest lucru la fiecare o oră și jumătate, nu doar o singură dată pe zi. Din păcate, pentru că nu fac acest lucru, sunt tot mai mulți oameni de 30, 40 de ani care au aceste probleme posturale.

Este important ca omul să facă mișcare fizică moderată toată viața, așa cum ziceau romanii: „Calea de mijloc este cea mai bună”. Orice formă de activitate este binevenită. Sunt exerciții speciale pentru a întări mușchii spatelui, pentru a ne menține coloana sănătoasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult