Endometrioza: cum se intervine cu succes pentru tratarea bolii?

Endometrioza este o boală ce poate presupune intervenții multidisciplinare.

Endometrioza este o afecțiune în care se poate interveni în mai multe moduri, ne-a explicat în emisiunea Live Ce se întâmplă doctore, Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADOR.

În momentul de față, standardul de aur pentru rezolvarea problemelor de endometrioză și adresarea lor cu o tehnică chirurgicală avansată este laparoscopia și chirurgia robotică. Până acum 10 ani, când chirugia robotică nu era atât de răspândită, laparoscopia era standardul de aur.

Și chirurgia robotică și cea laparoscopică sunt senzaționale și pentru diagnostic, dar și pentru tratamentul endometriozei. Chirurgia robotică este un salt important înaintea chirurgiei laparoscopice: este foarte articulată, oferă o deschidere extraordinară, permite chirurgului să lureze în spații în care, până acum, putea doar să viseze în chirurgia deschisă și să abordeze metastazele endometriozei. Datorită tuturor acestor beneficii, chirurgia robotică este „regina” în intervenția în cazul endometriozei. Evident că chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică nu dețin răspunsurile la toate întrebările legate de endometrioză, însă dețin multe dintre răspunsurile la această boală. Printre beneficiile unei inetrevenții minim invazive sunt: o recuperare mult mai rapidă, pacienta se întoarce mai repede acasă și se reintegrează mai rapid la job, îi este mult mai bine după intervenția chirurgicală. Practic se simte bine mult mai repede.

În același timp, și chirurgi deschisă poate rezolva cazurile de endometrioză. Cu pricepere, un chirurg poate obține aceleași avantaje pentru pacient, asmeănătoare cu cele de la chirurgia robotică sau chirurgia laparoscopică. Practic, fiecare chirurg are propriile instrumente și know-how-ul propriu, ir pacienții își pot alege specialistul la care vor să fie operați.

Endometrioza este o afecțiune ce poate recidiva, în funcție de mai mulți factori: cât de avansată e boala, care este bagajul genetic al pacientei, care e starea ei emoțională, dar și priceperea chirurgului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Horia Cioflan - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Horia Cioflan este medic primar Obstetrică-Ginecologie și doctor în Științe Medicale și face parte din echipa de specialiști a Spitalului Clinic Sanador, având competențe în chirurgia robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică. Cu ajutorul ...
citește mai mult