Dr. Raluca Oprea: evitați prăjelile și nu refolosiți uleiul!

Medicii recomandă să evitați prăjelile!

Evitați prăjelile și încercați să nu refolosiți uleiul! Acestea sunt două recomandări importante pe care ni le-a oferit medicul gastroeneterolog Raluca Oprea, Dr. în medicină, într-una dintre emisiunile CSID.RO Live.

Prăjelile și, mai ales, prăjelile în ulei refolosit sunt extrem de nocive pentru sănătate. Acestea ar trebui excluse definitiv din alimentați noastră.

Cele mai bune uleiuri, cele mai sănătoase, recomandate și în dietele mediteraneene, sunt uleiul de măsline extravirgin, uleiul de avocado sau cel de semințe de struguri. În rest, celelalte uleiuri ( de floarea soarelui, de rapiță sau alte uleiuri) pot fi nocive pentru ficat, mai ales dacă le folosim pentru a prăji cărnuri, legume sau alte alimente. Medicii atrag atenția că este foarte important atunci când gătim să nu refolosim uleiurile și să nu folosim temperaturi ridicate. Există uleiuri care se comportă prost la temperaturi înalte de prăjire și este nevoie să le evităm. Compușii chimici rezultați în urma prăjirii, dar și a refolosirii uleiului la prăjire, sunt nocivi pentr sănătatea ficatului și pentru a întregului organism.

Pentru a evita prăjelile și pentru a găti mai sănătos, Dr. Raluca Oprea recomandă să preparăm mâncarea prin fierbere, gătire la abur, la cuptor sau la grătar. Și este foarte important să gătim mâncarea în casă și să evităm cât putem mâncarea de tip fast food. Atunci când gătim prin aceste metode și evităm alimentele prăjite, excludem din alimentație și compușii chimici rezultați în urma prăjirii. Iar atunci când gătim la noi acasă evităm adaosurile alimentare, potențiatorii de aromă și alte substanțe ce sunt adăugate în preparatele de tip fast food ce nu fac deloc bine sănătății.

Pentru a păstra sănătatea ficatului și a organismului în general e nevoie de o hrană variată, gătită cât mai sănătos, cu evitarea prăjelilor și a uleiurilor refolosite, cu alimente proaspete și de calitate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Raluca Oprea - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Dr. Raluca Manuela Oprea, parte a echipei BariClinic, este membră a Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a Societăţii Române de Endoscopie Digestivă, cât și a Societăţii Europene de Endoscopie Digestivă. În plus, de-a lungul timpului Dr. Oprea a fost co-autor a 4 volume ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum afectează obezitatea plămânii
Cum afectează obezitatea plămânii