Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras

Tratamentul ficatului gras presupune și dietă și mișcare.

Tratamentul ficatului gras constă în dietă și exerciții ce pot duce la ameliorarea și chiar reducerea acestei boli. Dr. Raluca Oprea, Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie, Doctor în medicină, ne-a vorbit despre dieta echilibrată ca prim pas în tratamentul ficatului gras.

După ce se pune diagnosticul, tratamentul ficatului gras este unul de durată. Dacă este doar steatoză hepatică, aspectul ecografic se poate îmbunătăți cam în 6 luni, 1 an. Dacă este steato-hepatită, durează destul de mult până se ajunge la o ameliorare a bolii.

Tratamentul ficatului gras constă, în primul rând în dieta echilibrată care ar trebui cuplată cu efort fizic. Dacă nu avem posibilitatea de a merge la sală, este în regulă și cu 30 de minute de mers pe jos.

Majoritatea studiilor din ultima perioadă spun că dieta mediteraneană este benefică în tratamentul steato-hepatitei non-alcoolice. Deci dieta bogată în ulei de măsline extravirgin și în acizi grași  polinesaturați, cei bogați în omega 3 și omega 6. Dieta aduce un mare beneficiu în tratarea ficatului gras pentru că o scădere ponderală de peste 6,7% ameliorează foarte bine starea ficatului. În cazul în care se scade cu 10%, această pierdere în greutat poate duce chiar la reducerea totală a afecțiunii.

Însă, dacă nu se reușește cu astfel, iar pacientul are comorbidități importante asociate și un BMI de peste 35, vorbim atunci de chirurgia metabolică ce poate duce la o scădere mai mare în greutate. Aceasta face minuni în cazul pacienților obezi sau în cazul celor supraponderali cu comorbidități asociate. Aceștia au nevoie de o scădere drastică în greutate, dar și de un regim echilibrat pentru ameliorarea ficatului gras.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Raluca Oprea - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Dr. Raluca Manuela Oprea, parte a echipei BariClinic, este membră a Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a Societăţii Române de Endoscopie Digestivă, cât și a Societăţii Europene de Endoscopie Digestivă. În plus, de-a lungul timpului Dr. Oprea a fost co-autor a 4 volume ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult