Dr. Raluca Oprea: cât este de periculoasă fructoza din fructe

Fructoza din fructe poate fi periculoasă.

Fructoza poate fi periculoasă pentru ficat, în funcție de cantitatea pe care o mâncăm. Dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă și medic specialist gastroenterologie, ne-a explicat într-una din emisiunile Ce se întâmplă doctore Live despre pericolul pe care-l poate reprezenta fructoza.

Ne-am obișnuit cu gustul dulce și, uneori, chiar suntem dependenți de el. Ne îndulcim cafeaua și ceaiul, mâncăm prea multe fructe, facem prăjituri cu mult zahăr. Știm că sucroza din zahăr este periculoasă, dar iată ce spun specialiștii și despre fructoză.

„Fructoza în sine este un tip de zahar simplu care reprezintă aproximativ 50% din zahărul de masă, fiind cea mai dulce monozaharidă solubilă în apă”, ne-a declarat în emisiune doamna Dr. Raluca Oprea, medic gastroenterolog. Cealaltă componentă din zahăr este glucoza, ea reprezentând principala sursă de energie pentru celulele corpului. În sine, fructoza nu este periculoasă. Însă dacă o consumăm în cantități exagerate, ea poate deveni periculoasă pentru sănătate. Fructoza se găsește în majoritatea fructelor și în cele mai multe legume pe care le consumăm, dar și în miere, în sfeclă, în trestia de zahăr.

Ficatul este singurul organ capabil să metabolizeze fructoza, pentru a o transforma în glucoză. Atunci când alimentația noastră este bogată în calorii și într-o cantitate însemnată de fructoză, ficatul face un efort suplimentar pentru a metaboliza fructoza.  Aceasta se depune sub formă de trigliceride la nivel hepatic. Mai ales atunci când cantitatea de fructoză este mare într-un timp scurt.

Aceasta este calea de metabolizare și în acest proces – dacă fructoza a fost ingerată în cantitate mare – poate deveni periculoasă pentru organism. Practic o cantitate mare de fructoză se metabolizează în trigliceride ce se depun pe hepatocit.

Prin urmare, e important să fim atenți cu cantitatea de fructoză pe care o mâncăm, pentru a nu pune ficatul să facă un efort suplimentar și să transforme excesul de fructoză în trigliceride.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Raluca Oprea - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Dr. Raluca Manuela Oprea, parte a echipei BariClinic, este membră a Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a Societăţii Române de Endoscopie Digestivă, cât și a Societăţii Europene de Endoscopie Digestivă. În plus, de-a lungul timpului Dr. Oprea a fost co-autor a 4 volume ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult