Dr. Ionuț Gobej: Tumori cerebrale abordate minim invaziv

Chirurgia minim invazivă poate avea beneficii notabile în tratamentul anumitor tumori cerebrale.
26.01.2021 | Bianca Poptean

Incidența anumitor tumori cerebrale  este de 6,5% la nivel european, potrivit statisticilor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. L-am invitat alături de noi pe neurochirurgul Ionuț Gobej, medic ce s-a specializat în neurochirurgie “prin gaura cheii” în Franța să ne vorbească despre neoplasmele sistemului nervos central. Dr. Ionuț Gobej este un medic în care și-au pus speranța mulți pacienți cărora li s-a spus că au o tumoră inoperabilă.

 

Din statistică generală, țară noastră se situează la nivel mediu, cu o incidență de 7% din totalul cancerelor, ceea ce înseamnă în jur de 1.400 de cazuri noi, anual. Incidența tumorilor cerebrale benigne este de aproximativ 14 cazuri/100.000 persoane, iar în cazul tumorilor maligne primare, de 7 cazuri/100.000 persoane.

Diagnosticarea anumitor tumori cerebrale este un proces complex. Pacientul ajunge la medic în urmă apariției unora dintre simptome ( dureri de cap persistente sau anumite momente de „absență”), apoi le adresează unui neurolog, completează experiența cu un diagnostic imagistic, abia apoi ajunge la neurochirurg.

Medicul neurochirurg Ionuț Gobej a vorbit despre gliom, cea mai frecventă tumoră cerebrală primară malignă. Despre cum se abordează pacienții cu acest diagnostic, despre beneficiile chirurgiei la acești pacienți, dar și cum se poate îmbunătăți prognosticul bolii sau calitatea vieții post-intervenție.

Mai mult, am discutat și despre tumorile craniene benigne, de câte tipuri sunt, când trebuie inervenit chirurgical și când nu, care este tratamentul acestor tumori, dacă se poate sau nu trăi toată viața cu o astfel de tumoră, cum pot afecta viața celor care sunt diagnosticați cu așa ceva.

Aceste intervenții chirurgicale sunt făcute de medicul neurochirurg Ionuț Gobej printr-un tip de chirurgie minim invaziv, numit „chirurgie prin gaura cheii”, medicul fiind speializat în această tehnică în Franța.

La finalul interviului, medicul a vorbit despre intervențiile chirurgicale cu pacientul treaz – un tip de chirurgie spectaculos și despre aplicabilitatea acestui tip de intervenție în tumorile cerebrale, dar și beneficiile unei astfel de intervenții.

 

Smoothie pentru imunitate REȚETĂ
Smoothie pentru imunitate REȚETĂ