Moartea subită la sportivi, explicată de dr. Cristian Bulescu

Moartea subită la sportivi este o situație nefericită care poate apărea și la cei care fac sport de performanță.

Moartea subită la sportivi este un subiect ce preocupă lumea medicală, mai ales că la Campionatul European de fotbal din acest an a existat un episod cu un fotbalist ce a fost reuscitat zeci de minute pe teren. L-am invitat în studio pe medicul Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară, care ne-a explicat ce este moartea subită la sportivi, în ce condiții apare și dacă ar putea fi prevenită.

Știm cu toții că sportul este benefic pentru sănătate, și, implicit, pentru inimă! Numeroase studii au arătat o asociere între sporturile cu componentă aerobă și scăderea incidenței bolilor coronariene. Și, totuși, în mod paradoxal, sportivii de performanță au un risc de 2,8 ori mai mare de moarte subită comparativ cu tinerii sedentari.

Dr. Cristian Bulescu a explicat încă de la început că moartea subită la sportivi este o moarte subită de cauză cardiacă, ceea ce înseamnă că dintr-o dată inima nu mai este capabilă să livreze îndeajuns de mult sânge bogat în oxigen către celelalte organe. Și primul organ afectat este chiar cel mai important organ care are nevoie de oxigen, anume creierul. De aceea acești sportivi își pierd cunoștința și cad în timpul unui efort susținut. Acest tip de moarte subită nu are legătură cu atacul de cord sau infarctul miocardic.

Cauza de la nivel cardiac este o tulburare de ritm. Sunt foarte multe aritmii de acest gen, inima bate cu putere și nu mai poate îndeplini funcția de pompare a sângelui.Poate fi vorba de o tahicardie ventriculară sau despre o fibrilaie ventriculară.

Sunt mai multe cauze care provoacă aceste aritmii. Unele țin de structura mușchiului cardiac, fiind niște displazii, niște modificări ale celulelor miocardice care duce la aceste aritmii. Mai există situația în care apare o îngroșare a mușchilor cardiaci care se instalează aparent fără o cauză anume, mai nou se crede că există niște cauze genetice.

Află mai multe despre cauzele morții subite la sportivi, din interviul următor!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Cristian Bulescu - Medic specialist chirurgie cardiovasculară.
Dr. Bulescu Cristian este Medic specialist chirurgie cardiovasculară în cadrul Clinicii Medicum. Și-a început carieră de medic în România, unde a studiat și s-a format, urmând că, mai apoi, să se pregătească în Italia (San Donato), dar și în Franța (Lyon). S-a specializat în patru ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist chirurgie cardiovasculară.
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult