Dr. Antoanela Curici: despre colesterol, trigliceride şi markeri cardiaci VIDEO BY CSID

Dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi director medical Synevo România, trece în revistă principalele analize de laborator care pot pune în evidenţă riscul de afecţiuni cardiovasculare.

La ora actuală, afecţiunile inimii şi vaselor de sânge reprezintă principala cauză de îmbolnăvire la nivel global. Printre factorii de risc ai acestor boli, se numără moştenirea genetică, dieta bogată în grăsimi animale, sedentarismul şi fumatul. Toate acestea pot influenţa decisiv apariţia unei boli de inimă. Vestea bună este că aceste afecţiuni pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos, dar şi prin respectarea programelor de teste si analize regulate.

Aceste teste pot include evaluarea colesterolului, a trigliceridelor, dar şi analize mai sofisticate precum markerii tumorali. Specialiştii recomandă o evaluare anuală a profilului lipidic după vârsta de 20 ani, însă aceasta poate începe chiar din copilărie în cazul copiilor care provin din familii cu risc crescut de boală cardiovasculară.

În ce constau programele de analize de laborator utile pentru evaluarea riscului cardiovascular, explică în interviul video asist. univ. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi director medical Synevo România. Mai multe informaţii despre testele şi analize de laborator performante, puteţi accesa şi pe www.synevo.ro!