Dr. Ana Culcer: Cum tratăm înţepăturile de insecte la copii VIDEO

Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, explică ce trebuie să facem în cazul înţepăturilor de insecte la copii.
07.07.2020 | Autori: Bianca Poptean, Raluca Neagu

Vacanţa înseamnă excursii în natură, înseamnă cât mai mult timp petrecut în aer liber, picnicuri în iarbă sau la pădure. Am invitat-o alături de noi pe medicul pediatru Ana Culcer să ne explice ce avem de făcut atunci când copilul nostru este muşcat de insecte.

Căpuşele pot reprezenta un pericol

În fiecare zi la camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă sunt copii muşcaţi de căpuşe. Însă nu toate căpuşele transmit boli. „Important este să scoatem cât mai repede căpuşa, să stea cât mai puţin pe corpul copilului, astfel încât să nu apuce să elibereze în corpul copilului viruşi, bacterii sau toxine”, spune medicul pediatru. În funcţie de unde te afli, iei o decizie. Dacă eşti într-un oraş ( sau ajungi rapid într-un oraş) este mai bine să mergi la o cameră de gardă. dacă, însă, eşti în vârf de munte, ea trebuie îndepărtată cu o pensetă, dezinfectat locul cu betadină sau alcool şi eventual aplicată o cremă cu antibiotic. Dacă insecta şi-a mărit mult volumul este necesar şi un antibiotic preventiv. dar, important este să ajungem cu copilul la un medic care să ia această decizie.

Înţepăturile de insecte

Înţepăturile de albine, de păianjeni, de viespi sau alte insecte pot declanşa reacţii alergice. De aceea, în vacanţe ar trebui să avem la noi şi o cremă antialergică sau antialergic oral ( dacă ştim că este copilul alergic) sau un spray cu cortizon. Însă, este important să folosim substanţe care alungă insectele – spray-uri sau diverse uleiuri esenţiale sau substanţe naturale.

Dacă cel mic are pielea deschisă la culoare, este mai predispus la înţepăturile insectelor, de aceea trebuie să îl protejăm cu substanţe naturale, astfel încât să ajungă să fie muşcat.

În cazul muşcăturilor de albine este indicată aplicarea unei creme antialergice. Iar pentru copiii alergici, părinţii ar trebui să fie pregătiţi cu o trusă cu injecţii antialergice pentru a evita şocul anafilactic. 

Dar este important să îi lăsăm copiii să se joace în natură, însă să îi verificăm de fiecare dată când plecăm spre casă pentru a depista din timp dacă au sau nu înţepături.