De ce e greu să te lași de fumat: pastila de psiho

E foarte dificil să te lași de fumat!
  • Publicat:

Este foarte greu să te lași de fumat! Pentru că, deși este una dintre cele mai dăunătoare adicții, un om din 5 fumează. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog și consilier de dezvoltare personală, ne-a spus 3 motive pentru care este atât de greu să te lași de fumat!

Nicotina activează eliberarea de dopamină în creier, ceea ce înseamnă că ne oferă multă plăcere

Fumatul este cel mai eficient mod de a livra nicotină organismului, nicotina ajungând în 6-10 secunde în creier. Acesta are receptori specifici pentru nicotină, receptori ce se află în zona în care își are originea eliberarea de dopamină. Dopamina sau hormonal plăcerii se eliberează în organism după ce facem activități care ne fac plăcere: mâncatul, băutul, activități sportive sau sexul. Însă, adicția este mult mai crescută față de fumat, pentru că nicotina ajută la eliberarea unei cantități mai mari de dopamină decât activitățile enumerate mai sus.

Dacă activitatea ne face plăcere, vrem să o repetăm

Nicotina și alte medicamente care creează dependență accesează mecanismul normal de învățare care se asigură că activitățile plăcute sau pline de satisfacție sunt repetate. Mai mult, acest mecanism funcționează în afara sferei noastre conștiente, creând un impuls puternic de a fuma.

Fumătorii sunt dependenți nu doar de nicotină, ci și de activitatea în sine de a fuma

Un studiu a arătat foarte clar că cei care sunt dependenți de nicotină preferă să fumeze și nu să-și administreze plasturi sau alte dispozitive care ar “livra” nicotină creierului. Fumătorii declară că se bucură de componentele senzoriale și tactile ale fumatului, inclusiv activitatea ducerii mâinii la gură, gustul, mirosul și senzațiile pe care le simt când trag din țigară și inhalează fumul. Toate aceste mici comportamente devin întăritori secundari ai fumatului.

Urmărește CSID.ro pe Google News