De ce amâni ce ai de făcut? | Pastila de psiho

Află de ce amâni lucrurile pe care le ai de făcut.

Vrei să știi de ce amâni ce ai de făcut? Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, îți oferă câteva idei.

Când ai amânat, ultima dată, ce aveai de făcut? Poți să-ți oferi puțin timp pentru a te gândi de ce ai simțit nevoia să faci asta? Deși ai crede că amânatul task-urilor are legătură cu managementul timpului, este, de fapt o problemă de gestionare a emoțiilor. Iată câteva motive pentru care procrastinezi chiar acum:

Ești perfecționist și ți-e teamă să nu greșești! Această frică de a nu greși a apărut pentru că ai crescut într-un mediu critic sau competitiv. Poate fi vorba despre familia ta de origine sau de școala ori clasa în care ai învățat. Fie unul dintre părinți nu putea accepta greșeala, fie învățătoarea sau vreunul dintre profesori erau judicativi sau te comparau cu ceilalți. Un copil care a crescut într-un astfel de mediu devine el însuși foarte perfecționist, nu-și dă voie să greșească și, atunci, normal că, inconștient, amână taskurile pe care le are de făcut, din teama de a nu greși sau de a le face cât mai aproape de perfecțiune.

Ești epuizat emoțional și te simți copleșit de prea multe lucruri! Atunci când nevoia de a fi validat nu a fost împlinită în copilărie, e posibil să te înhami la prea multe proiecte și să te epuizezi emoțional sau să te simți copleșit.

Nu crezi că ai abilitățile să duci la îndeplinire acest proiect! Dacă nu ți s-a spus îndeajuns de mult în copilărie cât de important ești, dacă n-ai fost văzut și auzit de cei care te-au crescut, se poate să crezi tu despre tine că nu ești îndeajuns de bun. Ori, de aici până la a crede că nu ai acele abilități pentru a termina acel proiect, că nu te vei descurca, că nu ești îndeajuns de bun este dor un pas.

Ți-e teamă de feedback și eventualele critici legate de cum ai îndeplinit task-ul. Și acest punct are legătură cu părintele critic pe care l-ai introiectat și a cărui voce este foarte puternică în mintea ta. Tocmai pentru că ai fost atât de criticat în copilărie, fapt ce te-a făcut să suferi, acum ți-e eamă de orice feedback sau critici.

Ți-e teamă de ceea ce urmează după ce termini ceea ce ai de făcut. Pentru că creierul are nevoie de predictibilitate, a termina un task, presupune ieșirea din zona de confort și a merge în necunoscut. Ori, cest fapt poate fi înspăimântător.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult