Cum pot obține o sarcină femeile cu endometrioză?

Sarcina și endometrioza pot părea incompatibile.

Sarcina și endometrioza par a nu fi bune prietene, în sensul că această afecțiune poate duce, de multe ori, la infertilitate și lipsa unei sarcini. În emisiunea Live Ce se întâmplă doctore, dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADOR, ne-a vorbit despre ce pot face femeile care au endometrioză pentru a obține o sarcină.

În această perioadă există o polemică aprinsă e a împărțit lumea medicală în două: specialiștii în chirurgia endometriozei și  specialiștii în fertilizarea umană asistată. Fiecare dintre aceste categorii de specialiști încearcă să „tragă spuza pe turta lui”, a declarat medicul.

Dacă se operează o femeie cu endometrioză ovariană, agresivitatea gestului chirurgical va duce la scăderea rezervei ovariene, atunci partizanii fertilizării asistate ca gest de primă mână vor acuza chirurgii că fac acest lucru. Pe de altă parte, un chirug știe că într-un pelvis care este afectat sever de această maladie este foarte greu să recolteze ovocite, să facă puncții. Mai mult decât atât, rata de insucces, rata de pierdere ovocitară, rata de posibile cmplicații la care se supun pacientele este foarte mare.

Această polemică între cele două categorii de medici are o vechime de cel puțin 10, 15 ani.

Sfatul cel mai eficient al chirurgului este, mai ales dacă este vorba de o endometrioză avanasată, complicată este  să facă operația de endometrioză, apoi, după intervenție, să se adreseze unui centru de reproducere umană asistantă. În cazul fericit în care se obține o sarcină, datorită hormonilor prezenți, aceasta este cea mai eficientă și mai naturală metodă de a trata endometrioza. Pe perioada sarcinii și pe perioada alăptării – deci peste 1 an -, pacienta beneficiază de acest tratament natural și benefic. Practic, sarcina și alăptarea sunt vindecătoare în endometrioză.

În cazul în care există riscul să se distrugă prin intervenție rezerva ovariană sau dacă pacienta nu este la prima intervenție, se recomandă, totuși, să pună la adăpost ovocite sau chiar embrioni, dacă are un partener și poate face asta.

Sunt cazuri în care se obțin sarcini și pe endometrioză, foarte rare, dar există. În astfel de cazuri, recomandările pentru aceste paciente este să se bucure de sarcină și să se simtă norocoase!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Horia Cioflan - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Horia Cioflan este medic primar Obstetrică-Ginecologie și doctor în Științe Medicale și face parte din echipa de specialiști a Spitalului Clinic Sanador, având competențe în chirurgia robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică. Cu ajutorul ...
citește mai mult