Ce simptome dau bolile cu transmitere sexuală?

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă câteva dintre simptomele care însoțesc bolile cu transmitere sexuală.

Conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în fiecare zi, în jur de un milion de persoane din întreaga lume contractează o infecție cu transmitere sexuală. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt asimptomatice.

În plus, se estimează că, anual, 374 de milioane de persoane fac una dintre cele 4 infecții care se poate trata. Este vorba despre gonoree, sifilis, trichomoniază și infecția cu Chlamydia. Pe lângă aceste boli, există și infecția cu herpes, infecție cu care trăiesc în jur de 500 de milioane de oameni. La aceasta se adaugă infecțiile cu HPV. Unele tulpini sunt cancerigene și sunt responsabile pentru peste 300 de mii de decese anuale prin cancer de col uterin.

„Infecția cu HPV este cea care duce la cancer de col uterin și e responsabilă pentru mai mult de 95 la sută din patologia cervicală de tip neoplazic. Din păcate, este asimptomatică sau simptomele sunt extrem de nespecifice. Nu există nimic care să atragă atenția, nu e nimic care să departajeze tulpinile sau infectarea cu tulpinile cu risc scăzut de cea cu tulpini cu risc crescut. Din păcate, femeile află că sunt purtătoare ale unor tulpini cu risc crescut doar după o genotipare HPV sau dacă ajung într-un stadiu incipient sau avansat al malignității.

Celelalte boli cu transmitere sexuală și aici mă refer la sifilis, gonoree se diagnostichează clinic prin prezența șancrului (ulcerație a mucoaselor sau pielii), dacă e vorba despre sifilis. Dacă e vorba despre gonoree, există o secreție specifică. Dar gonoreea este mai simptomatică la bărbat decât la femeie.

De ce sunt periculoase bolile cu transmitere sexuală?

Celelalte boli cum sunt infecția cu Chlamydia, cele cu Ureaplasma sau Mycoplasma (microorganisme cu transmitere pe cale sexuală) sunt la fel de nespecifice ca simptomatologie, dar sunt periculoase.

Dacă se cantonează la nivelul trompei uterine pot da infertilitate de origine tubară pentru că dau boala inflamatorie pelvină. Aceasta dă inflamație globală de care pacienta se plânge pentru că are dureri abdominale, are dureri la contactul sexual, așa-numita dispareunie. Dar e cât se poate de nespecific. Acestea sunt simptome cu care orice femeie se poate prezenta cel puțin o dată la ginecolog.

Cum se diagnostichează bolile cu transmitere sexuală?

Ginecologul este cel care trebuie să recomande și să recolteze o anumită baterie de analize pentru a diagnostica bolile cu transmitere sexuală chiar și atunci când ele sunt evidente. Este vorba despre examenul de laborator, de secreții vaginale, de serologia specifică, analize ajutătoare care pun diagnosticul sau completează investigațiile pentru a diagnostica în mod corect o boală cu transmitere sexuală” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce simptome genitale trebuie semnalate medicului?

Orice modificare suspectă de la nivelul aparatului genital ar trebui semnalată unui medic ginecolog. Cele mai frecvente simptome ale bolilor cu transmitere sexuală sunt secrețiile genitale anormale, durerea la urinare, la contact sexual, erupțiile cutanate locale, umflăturile anormale, sângerările vaginale, mâncărimile, negii, rănile și supurațiile locale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult