Ce înseamnă „Nu am nevoie de nimeni”? – Pastila de PSIHOLOGIE

Ce înseamnă, de fapt, când spunem "Nu am nevoie de nimeni".
  • Publicat:
  • Actualizat:

Uneori spunem că „Nu am nevoie de nimeni”, însă, o astfel de afirmație poate însemna atât de multe lucruri. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog și psihoterapeut în formare, ne-a oferit mai multe indicii.

O afirmație de genul “Nu am nevoie de nimeni” poate arăta dezamăgirea apărută în urma faptului că îngrijitorii acelei persoane nu au putut să îi ofere în copilăria mică, dar și ulterior, îngrijirea, siguranța și alinarea de care acesta avea nevoie. Așadar, când cineva spune „Nu am nevoie de nimeni”, iată ce ar putea, de fapt, să spună:

Nu vreau să mă implic mai mult, să nu sufăr!

Mi-e teamă să depind de alții!

Nu vreau să fiu perceput ca neajutorat!

Am fost dezamăgit de prea multe ori în trecut și nu mai vreau să fiu și acum!

Nu am pe nimeni în care să am încredere!

Am înțeles că atunci când cer ajutorul sunt perceput ca fiind slab!

Prefer să mă descurc eu, decât să mă bazez pe alții! Tocmai pentru că am fost dezamăgit de prea multe ori.

Și eu am spus de foarte multe ori: “Nu am nevoie de nimeni” sau “Mă descurc singură” sau, cum îmi spunea cineva la o ședință în cabinet, “Am învățat să nu mai am așteptări”. Și, da, normal că ne putem descurca singuri în cele mai multe dintre situații. Sunt, însă, momente când e în regulă să ne dăm voie să cerem ajutorul, mai ales dacă acea experiență ne copleșește.

Însă, e posibil să fi fost de atâtea ori dezamăgiți când am avut așteptarea ca cineva să ne apere, să ne facă să ne simțim în siguranță, să ne ofere sprijinul, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Mai ales dacă am trecut prin astfel de experiențe în copilărie. Și, poate că am învățat, din aceste motive, să ne descurcăm singur.i

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult