Cancerul: top informaţii esenţiale pe care trebuie să le ştii despre tumori

Este denumit „boala cu o mie de feţe" pentru că nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase. Detalii in materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cancerul nu este doar o boală, ci multe boli care îndeplinesc, toate, o trăsătură comună: creşterea, respectiv diviziunea anormală a celulelor în organism. Este denumit „boala cu o mie de feţe” pentru că nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase, mimând afecţiuni peste care trecem uşor cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, atunci când boala a crescut destul şi invadează în vecinătate, sau poate chiar la distanţă.

Aproximativ fiecare organ poate fi afectat de boală, începând de la piele, cap, gât, muşchi, stomac, ficat, intestine, rinichi, vezică, aparatele reproducătoare masculine şi feminine, glande şi nu în ultimul rând, plămânii şi glandele mamare.

Semne şi simptome ale apariţiei celulelor canceroase:

Printre cele mai frecvente avertismente pe care ni le transmite corpul şi care ar trebui să ne ridice semne de întrebare asupra stării de sănătate se numără :

  • orice pierdere de sânge neobişnuită
  • tuse sau răceală care „nu mai trece”
  • lipsa poftei de mâncare însoţită de scaderea involuntară în greutate cu mai mult de 10 % din cea iniţială
  • o stare de oboseală inexplicabilă şi persistentă
  • o rană care nu se vindecă, o „umflătură” care nu dispare
  • modificarea aparentă în dimensiuni, formă si culoare a unei aluniţe
  • modificari ale tranzitului intestinal obişnuit care nu dispar şi afectează calitatea vieţii
  • tulburări ale tranzitului urinar
  • modificări persistente ale vocii sau ale înghiţirii.

La acest moment, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de cancer, care afectează diferite părţi ale corpului.

Teste preliminare care trebuie efectuate

Începând cu vârsta adultă, fiecare femeie ar trebui sa practice o dată pe lună autopalparea sânilor, iar începând cu 25 – 30 de ani, un control clinic anual, efectuat de un profesionist în domeniul medical este de preferat pentru a câştiga timp inestimabil de preţios. Ulterior, de la vârsta de 40 de ani, la aceste controale se adaugă şi mamografia de control, la recomandarea unui specialist.
Cancerul de prostată este al doilea cel mai comun cancer la bărbaţi la nivel global, iar în Europa acesta se afla, din nefericire, pe locul întâi. În ceea ce priveşte vârsta de la care se poate începe screening-ul pentru aceasta afecţiune, părerile sunt împărţite, unii autori sunt de părere că vârsta de 40 – 45 de ani ar putea reprezenta punctul de pornire al controalelor, iar după alţii, vârsta ar fi de 50 de ani.
Mai multe despre semnele la care trebuie să fiţi atenţi aflaţi din materialul video.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult