Cum afectează pacienții cu boli endocrine alimentația excesivă de Sărbători

Aliemntația excesivă de Sărbători poate să ne pună sănătate în pericol.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alimentația excesivă de Sărbători poate veni la pachet cu mai multe probleme de sănătate. Care sunt sfaturile pentru acești pacienți în perioada Sărbătorilor, ne spune Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog la SANADOR.

Pentru bolnavii de tiroidă, ca și pentru toți bolnavii care au o terapie orală cronică, dacă au o aliemtație excesivă de Sărbători și, din cauza acestor excese se ajunge la tulburări gastro-intestinale precum vărsături și/sau diaree, iar pacientul luase înainte doza terapeutică substitutivă, poate elimina medicamentul. Atunci se recomandă că dacă vărsătura a apărut la aproximativ o oră de la ingestie, să se repete doza, practic să ia din nou medicamentul.

Însă, în cazul insuficienței suprarenală, o patologie mult mai rar întâlnită, pacienții au corticoterapie cronică de care le depinde viața. Și la pacienții de tiroidă există efecte la întreruperea Eutirox-ului, dar aceste efecte se văd în timp. La această afecțiune, însă, întreruperea terapiei este o condiție care le pune viața în pericol. Și, în acest caz, dacă pacientul varsă și elimină medicația, pe de o parte se deshidratează și pierde electroliți prin vărsătură în sine. Iar pe de altă parte, nu mai are aportul medicamentului pentru menținerea unei funcții normale. La acești pacienți, la externare, medicii scriu în raport și îi informează că, în astfel de situații de tulburări gastro-intestinale sau în cazul virozelor sau febrei, doza susbstitutivă trebuie mărită sau trebuie trecut la terapie intravenoasă până la depășirea situației critice.

Toți acești pacienți ar trebui să fie atenți la ce mănâncă și cât mănâncă, tocmai pentru a nu ajunge în astfel de situații, pentru unii chiar critice. Mai ales cei care au ținut post și apoi, dintr-o dată, mănâncă alimente cu grăsime, alimente pe care le-au evitat și întrerupt o perioadă, acestea le pot provoca tulburări intestinale sau situații cu vărsături ca cele enumerate mai sus.

Foto: Jed Owen pentru www.unsplash.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult