5 lucruri uimitoare despre chirurgia robotică

Robotul da Vinci elimină tremurul mâinii chirurgului, prin intervenţia extrem de precisă, recuperarea post-operatorie este mai rapidă, calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte rapid post operator.
  • Publicat:
  • Actualizat:

În anul 2000, Administraţia Federală a Medicamentelor din Statele Unite aproba utilizarea primului dispozitiv robotic asistat în intervenţiile chirurgicale. Robotul Da Vinci depăşea în acurateţe dispozitivele laparoscopice utilizate până la acel moment în chirurgia minim invazivă. De 20 de ani, tot mai multe specialităţi medicale apelează la dispoziţie asistate pentru a realiza intervenţii complicate.
 

Ce înseamnă chirurgie robotică

Chirurgia robotică se referă la o tehnică minim invazivă care se realizează prin intermediului dispozitivului medical numit robotul Da Vinci.
Acest sistem reproduce mişcările mâinii chirurgului folosind instrumente laparoscopice. Da Vinci nu poate acţiona pe cont propriu, nici nu poate fi programat, ci e execută comenzile pe care chirurgul principal, aşezat la consolă, le dă în timp real.
Cu sistemul da Vinci se fac incizii mici pentru a introduce instrumente articulate miniaturizate şi o camera de înaltă definiţie cu imagine 3D. Chirurgul, aşezat confortabil la consola aparatului, are o imagine tridimensionala, mărita, a câmpului operator.
În acelaşi timp, tehnologii robotice de ultima oră si tehnica de calcul reduc la scară, filtrează şi transforma continuu mişcările mâinilor chirurgului în micro-mişcările precise ale instrumentelor da Vinci.

Ce afecţiuni pot fi tratate cu succes prin intermediul chirurgiei robotice

De la introducerea sistemului de chirurgie da Vinci, în urmă cu 20 de ani, acesta a fost folosit cu succes în zeci de mii de intervenţii chirurgicale. Siguranţa şi eficacitatea sa sunt demonstrate în zeci de articole de specialitate. Articolele ce susţin tehnica da Vinci acoperă o arie extinsa de intervenţii chirurgicale, acoperind toate specialităţile chirurgicale in care acesta este folosit:

  • Chirurgie cardiotoracică
  • Chirurgie generală
  • Chirurgie pediatrică
  • Ginecologie
  • Urologie
  • Chirurgie digestivă

Avantajele chirurgiei robotice

Beneficiile utilizării acestui tip de tehnologie sunt deopotrivă mari pentru chirurg şi pentru pacient. Pe lângă  permiterea accesului în zone greu accesibil pentru mâna umana şi imaginea la rezoluţie mare, robotul da Vinci elimină tremurul mâinii chirurgului, prin intervenţia extrem de precisă, recuperarea post-operatorie este mai rapidă, calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte rapid şi semnificativ post operator.
În acelaşi timp, permite chirurgului un statut mai confortabil, reducând oboseala ochilor şi a membrelor, mai ales în cazul intervenţiilor de durată.
Mai multe amănunte despre utilizarea chirurgiei robotice în materialul video.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult