Dr. Carmen Chirteş – Simptome Zona Zoster

Boala Zona Zoster poate dura până la 4-6 săptămâni. Durerea resimţită în teritoriul cutanat afectat de erupţie poate să persiste chiar şi pentru câteva săptămâni
Dr. Carmen Chirteş - Simptome Zona Zoster
Dr. Carmen Chirteş - Simptome şi prevenţie pentru Zona Zoster, foto arhivă

În cazul celor care au făcut varicelă, virusul varicelo-zosteria nu dispare din organism. Acesta rămane cantonat în stare latentă în ganglionii spinali. În cazul unei imunităţi slăbite acest virus se poate reactiva chiar şi după mai mulţi ani şi declanşa boala numită Zona Zoster. Am aflat informaţii preţioase despre simptomele bolii, dar şi modalităţi de prevenire de la dr Carmen Chirteş, medic specialist dermatovenerologie.

CSÎD: Care sunt simptomele bolii Zona zoster?
Dr. Carmen Chirteş:
Semnele şi simptomele bolii pot fi grupate în trei etape :
Etapa precoce – este dominată de durere, senzaţie de arsură localizată pe traiectul rădăcinii nervoase senzitive la nivelul căreia se produce reactivarea virusului. În această etapă, unele persoane prezintă dureri de cap, oboseală, tulburări digestive, febră.
Etapa eruptivă: erupţia cutanată este localizată, virusul varicelo-zosterian care determină ca primo-infecţie  Varicela (caracterizată de o erupţie cutanată generalizată) va determina o erupţie în bandă pe jumătate de corp, constituită din placarde eritemato-edematoase, presărate cu buchete de vezicule cu lichid clar. Erupţia apare pe zona pe care anterior pacientul a simţit durerea. Ulterior veziculele se sparg, apar ulceraţii care se acoperă de cruste.
De cele mai multe ori erupţia nu lasă semne, dar există şi forme de boală cu erupţie mai intensă, cu vezicule pline cu lichid hemoragic, situaţie în care există riscul formării cicatricilor.
Etapa postherpetică: de durere cronică, ce se poate manifesta pe o perioadă lungă, chiar de mai multe luni. 10-15 % dintre pacienţi se află în această etapă a bolii. Se manifestă prin: durere înţepătoare, senzaţie de arsură în zona în care a apărut erupţia. Pacientul resimte sensibilitate ridicată la atingerea zonei respective.

Cum pot ajuta vaccinurile pentru a evita Zona Zoster

CSÎD: Vaccinul împotriva varicelei este de ajutor pentru a nu dezvolta Zona Zoster?

Dr. Carmen Chirteş: Prevenirea Bolii Herpes Zoster se poate face prin vaccinare. Există două categorii de vaccinuri:

  • vaccin împotriva varicelei Varivax care face parte din rutina de imunizare a copiilor, dar este recomandat şi adulţilor care nu au făcut varicela. Vaccinul nu garantează imunitate totală faţă de Varicelă sau Herpes Zoster, dar poate reduce severitatea bolii şi scade incidenţa complicaţiilor.
  • vaccin împotriva Herpe Zoster: ZOSTAVAX – oferă protecţie pentru aproximativ 5 ani şi se adminstrează pacienţilor cu vârsta până la 60 de ani. Din 2017 FDA a aprobat un nou vaccin pentru Herpe Zoster- SHINGRiX pentru persoane peste 50 de ani, ce oferă o protecţie împotriva bolii mai mare de 5 ani şi se poate administra şi la pacienţii care au primit ZOSTAVAX. Ca şi vaccinul pentru varicelă, nici aceste vaccinuri nu oferă garantia că pacientul nu va face Zona Zoster, dar vaccinul va reduce durata şi severitatea bolii, precum şi riscul de apariţie a durerii postherpetice.

 

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii