Un consum zilnic al unei băuturi extrem de populare și accesibile ar putea crește șansele femeilor de a trăi mai mult și mai sănătos. Potrivit unui studiu de amploare prezentat la conferința Nutrition 2025, cafeaua obișnuită (cu cofeină) a fost asociată cu un proces de îmbătrânire mai sănătos în rândul femeilor.
Cercetătorii au analizat datele a peste 47.000 de femei, colectate pe o perioadă de 30 de ani, pentru a observa relația dintre consumul de cafeină și calitatea îmbătrânirii. Informațiile proveneau din chestionare alimentare și au fost corelate cu starea de sănătate a participantelor după ce acestea au trecut pragul vârstei de 70 de ani.
Dintre toate sursele de cafeină analizate (ceai cu și fără cofeină, cola, cafea obișnuită și decafeinizată), doar cafeaua cu cofeină a fost asociată cu o probabilitate crescută de îmbătrânire sănătoasă. Mai exact, fiecare ceașcă suplimentară de cafea pe zi a fost legată de o creștere cu 2% a șanselor de a îmbătrâni sănătos. În schimb, consumul de cola a fost asociat cu o scădere de 20% a acestei probabilități.
„Am constatat că un consum moderat de cafea cu cofeină în perioada de mijloc a vieții este asociat cu un proces de îmbătrânire mai sănătos,” a declarat autoarea principală a studiului, Sara Mahdavi, cercetătoare la Harvard University și University of Toronto.
Totuși, specialiștii avertizează că beneficiile cafelei nu sunt universale. Metabolizarea cofeinei variază în funcție de factori genetici și hormonali, iar unele femei – în special cele cu o variantă lentă a genei CYP1A2 – pot experimenta efecte adverse la doze mari de cofeină.
Sursă foto – Pressmaster / Envato