Elixirul femeilor care vor să îmbătrânească frumos și după 70 de ani. Băutura pe care trebuie să o consumi zilnic

Un nou studiu sugerează că femeile care consumă regulat cafea cu cofeină ar putea avea șanse mai mari să trăiască mai mult și mai sănătos, fără boli cronice sau afecțiuni cognitive.
  • Publicat:
Elixirul femeilor care vor să îmbătrânească frumos și după 70 de ani. Băutura pe care trebuie să o consumi zilnic

Un consum zilnic al unei băuturi extrem de populare și accesibile ar putea crește șansele femeilor de a trăi mai mult și mai sănătos. Potrivit unui studiu de amploare prezentat la conferința Nutrition 2025, cafeaua obișnuită (cu cofeină) a fost asociată cu un proces de îmbătrânire mai sănătos în rândul femeilor.

Elixir pentru femei

Cercetătorii au analizat datele a peste 47.000 de femei, colectate pe o perioadă de 30 de ani, pentru a observa relația dintre consumul de cafeină și calitatea îmbătrânirii. Informațiile proveneau din chestionare alimentare și au fost corelate cu starea de sănătate a participantelor după ce acestea au trecut pragul vârstei de 70 de ani.

Ce înseamnă „îmbătrânire sănătoasă” în acest studiu:

  • Să trăiești cel puțin până la 70 de ani
  • Să nu suferi de niciuna dintre cele 11 boli cronice majore (precum diabet, cancer sau boli cardiovasculare)
  • Să nu ai limitări fizice semnificative
  • Să nu suferi de tulburări cognitive sau mentale
  • Să nu ai plângeri legate de memorie

Dintre toate sursele de cafeină analizate (ceai cu și fără cofeină, cola, cafea obișnuită și decafeinizată), doar cafeaua cu cofeină a fost asociată cu o probabilitate crescută de îmbătrânire sănătoasă. Mai exact, fiecare ceașcă suplimentară de cafea pe zi a fost legată de o creștere cu 2% a șanselor de a îmbătrâni sănătos. În schimb, consumul de cola a fost asociat cu o scădere de 20% a acestei probabilități.

„Am constatat că un consum moderat de cafea cu cofeină în perioada de mijloc a vieții este asociat cu un proces de îmbătrânire mai sănătos,” a declarat autoarea principală a studiului, Sara Mahdavi, cercetătoare la Harvard University și University of Toronto.

Totuși, specialiștii avertizează că beneficiile cafelei nu sunt universale. Metabolizarea cofeinei variază în funcție de factori genetici și hormonali, iar unele femei – în special cele cu o variantă lentă a genei CYP1A2 – pot experimenta efecte adverse la doze mari de cofeină.

Sursă foto – Pressmaster / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult