Dr. Gheorghe Cerin, cardiologul care demontează miturile despre micul dejun: „Nu grăsimea e dușmanul inimii, ci zahărul ascuns…”

Medicul cardiolog Gheorghe Cerin atrage atenția asupra greșelilor frecvente făcute la micul dejun.
  • Publicat:
Dr. Gheorghe Cerin, cardiologul care demontează miturile despre micul dejun: „Nu grăsimea e dușmanul inimii, ci zahărul ascuns...

Renumitul medic primar în cardiologie, dr. Gheorghe Cerin, doctor în științe medicale și membru al Societății Europene de Cardiologie, a fost invitat recent în podcastul lui Mihai Morar, unde a discutat deschis despre una dintre cele mai importante mese ale zilei – micul dejun – și despre greșelile frecvente pe care le fac oamenii atunci când își încep dimineața.

Reguli pentru micul dejun

Întrebat de gazda emisiunii care sunt cele mai mari erori alimentare de la micul dejun, dr. Cerin a atras atenția asupra consumului excesiv de cereale, prezentate adesea ca o opțiune sănătoasă.

„Noi mâncăm cereale. Sunt integrale, dar au amidon. Adică au zahăr. Foarte mult. La 100 de grame de cereale, am cam 60 de grame de zahăr”, a explicat medicul.

El subliniază că marketingul agresiv a făcut din cereale simbolul unui mic dejun „sănătos”, deși în realitate acestea provoacă o creștere bruscă a glicemiei și pot afecta metabolismul pe termen lung.

„Ne-am dus la serviciu după ce am mâncat zahăr. Nu ne gândim”, a spus cardiologul.

Micul dejun ideal: complex, nu complicat

Dr. Cerin recomandă ca prima masă a zilei să fie hrănitoare, echilibrată și completă – să conțină proteine, vitamine și acizi grași esențiali.

„Trebuie să mănânc alimente consistente, dar complexe. Să aibă tot ce trebuie”, a explicat acesta.

Deși a menționat că peștele este o alegere bună pentru aportul său de proteine și grăsimi sănătoase, medicul crede că alimentația zilnică trebuie privită în ansamblu și adaptată nevoilor fiecărui organism.

Mitul produselor „fără grăsime”

Un alt subiect abordat în discuție a fost legat de brânzeturile și lactatele cu conținut redus de grăsime, pe care dr. Cerin nu le recomandă.

„De ce să mă feresc de grăsime? Care-i problema că are brânza grăsime? Este problema iaurtului 0.0% grăsime. De ce să mănânc iaurt 0.0% grăsime când există iaurt cu 5% sau chiar 10% cremă de iaurt grecesc?”, a spus acesta.

Medicul a explicat că organismul uman are o capacitate limitată de a metaboliza grăsimile, iar sistemul natural de reglare – semnalele de sațietate, greață sau vărsătură – previn în mod natural consumul excesiv. Cu alte cuvinte, grăsimea nu este periculoasă în sine, ci doar în combinație cu zahărul și carbohidrații rafinați.

Dr. Gheorghe Cerin îi îndeamnă pe oameni să regândească relația cu mâncarea și să se întoarcă la simplitate și echilibru.

„E bine să stăm strâmb ca să judecăm drept. Să ajungem cu mintea noastră la rădăcina lucrurilor”, a spus medicul, subliniind că prevenția bolilor cardiovasculare începe din farfurie.

Sursă foto – Microstock_Growth / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult