Dieta Blue Zone, inspirată din regiunile cu cea mai mare longevitate din lume, câștigă popularitate. Bazată pe alimente naturale și integrale, această abordare nutrițională promite o viață mai lungă și mai sănătoasă.
În Peninsula Nicoya din Costa Rica, oamenii trăiesc în medie cu 10 ani mai mult decât americanii. Acest fenomen fascinant se datorează în mare parte dietei tradiționale, bazată pe ingrediente naturale și integrale. Potrivit The Times of India, această regiune este una dintre cele cinci „Zone Albastre” ale lumii, cunoscute pentru longevitatea excepțională a locuitorilor.
Conform unui studiu din 2024 citat de The Times of India, vârsta medie în această peninsulă este de 85 de ani, iar numărul centenarilor este de 3,5 ori mai mare decât media globală. Cercetarea a analizat dieta și sănătatea a 2827 de costaricani cu vârsta peste 60 de ani, pe o perioadă de 15 ani, demonstrând că cei care urmau dieta tradițională aveau un risc semnificativ mai scăzut de deces din orice cauză.
Baza dietei o constituie „trio-ul de aur”: porumb, fasole și dovleac, oferind un mix echilibrat de carbohidrați complecși, proteine vegetale și fibre. Consumul de carne roșie și grăsimi animale este redus, fiind preferate sursele naturale precum avocado și semințe.
Apa locală, bogată în calciu și magneziu, contribuie la prevenirea bolilor de inimă și întărirea oaselor. Conform Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, dieta include multe fructe și legume. Centenarii consumă zilnic cel puțin jumătate de cană de linte, năut, soia sau fasole și mănâncă carne roșie doar de câteva ori pe lună.
Nucile și cerealele integrale precum grâul, orzul și ovăzul sunt, de asemenea, alimente populare. Această abordare nutrițională susține sănătatea cardiovasculară, digestivă și metabolică, conducând la o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Celelalte patru Zone Albastre sunt Okinawa (Japonia), Ikaria (Grecia), Sardinia (Italia) și Loma Linda (California, SUA).
Foto: arhivă