Carrefour a anunțat retragerea unui sortiment de brânză de pe rafturile magazinelor sale, după ce a fost identificată o contaminare cu bacteria Escherichia coli (E-coli), un agent patogen care poate provoca intoxicații alimentare grave. Autoritățile de sănătate și compania Carrefour au recomandat consumatorilor să nu mai consume produsul respectiv și să-l returneze pentru a beneficia de rambursarea sumei achitate.
Contaminarea cu E-coli este o problemă de sănătate publică serioasă, deoarece poate duce la simptome precum diaree severă, crampe abdominale, greață și vomă. În cazuri grave, infecțiile cu E-coli pot afecta rinichii și pot duce la insuficiență renală. De aceea, este esențial ca toți consumatorii care au achiziționat produsul respectiv să fie informați și să ia măsurile necesare pentru a evita orice risc.
Este important ca, în cazul în care ai achiziționat acest produs, să urmezi instrucțiunile de retur ale Carrefour și să te adresezi unui specialist dacă ai consumat brânza și prezinti simptome asociate cu intoxicațiile alimentare.
„Societatea Jean Perrin procedează la retragerea de la vânzare şi la rechemarea următoarelor produse, ca urmare a suspiciunii de prezenţă a bacteriei Escherichia coli – BRANZA MORBIER 250G RDF. Aceste produse au fost vândute la raft, în sistem de autoservire”, arată anunţul transmis pe site-ul ANSVSA.
Potrivit anunţului, unele dintre aceste produse au fost comercializate înainte de luarea măsurii de retragere: „Prin urmare, se recomandă persoanelor care deţin aceste produse să nu le consume şi să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare. Bacteriile Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale şi vărsături, însoţite sau nu de febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicaţii renale severe, în special la copii”, mai arată anunţul.
Persoanele care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă simptomele menționate sunt rugate să consulte medicul curant.
„În absenţa simptomelor în cele 15 zile după consumul produselor în cauză, nu este necesar să vă faceţi griji sau să consultaţi un medic. În general, autorităţile sanitare reamintesc că, din precauţie, laptele crud şi brânzeturile pe bază de lapte crud nu trebuie consumate de copiii mici; este preferabil să se aleagă brânzeturi cu pastă presată coaptă, brânzeturi topite tartinabile sau brânzeturi pasteurizate. Aceeaşi recomandare trebuie urmată şi de femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate şi persoanele în vârstă”, au mai transmis specialiştii.
FOTO: Shutterstock