Pe 14 mai 2025, creștinii ortodocși îi prăznuiesc cu evlavie pe Sfântul Mucenic Isidor din Hios și pe Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, episcopul Ciprului. Ziua este una deosebită în calendarul ortodox, dedicată martirilor care și-au dat viața pentru credința în Hristos, fiind modele de curaj și statornicie sufletească în fața persecuțiilor cumplite din primele veacuri creștine.
Potrivit sinaxarului, Sfântul Isidor era un soldat de origine alexandrină, aflat în slujba împăratului Deciu (249–251), care a refuzat cu fermitate să se închine idolilor, alegând să-și mărturisească deschis credința în Hristos. A fost supus torturilor, i s-a tăiat limba, iar mai apoi capul, dând mărturie vie despre tăria unui suflet ancorat în adevăr și lumină. Cuvintele lui, rămase în istoria Bisericii, sunt o lecție de neclintire:
„Dacă cineva este necredincios în puțin, apoi este necredincios și în mult”.
În aceeași zi, Biserica îl pomenește și pe Sfântul Terapont, episcopul Ciprului, un alt apărător al dreptei credințe, care a îndurat chinuri pentru a-și păstra credința neatinsă în fața păgânilor.
Pe lângă importanța liturgică a zilei, 14 mai a devenit și o zi în care mulți credincioși se roagă pentru sprijin divin în fața examenelor sau a încercărilor grele din viață. O rugăciune către Maica Domnului este rostită adesea de cei care urmează să susțină examenul auto sau alte probe importante. Considerată una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru iluminarea minții și limpezirea gândurilor, aceasta aduce pace și încredere în sufletele celor care o rostesc cu credință:
Rugăciune pentru reușita la examenul auto:
„Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu,
Ești Casa pe care Înţelepciunea lui Dumnezeu Sieşi Şi-a zidit-o.
Ești dătătoarea darurilor duhovniceşti.
Ceea ce de la cele lumeşti la cele mai presus de lume mintea noastră o înalţi
Și pe toţi la cunoştinţa Adevărului îi ridici!
Primeşte puţina rugăciune a nevrednicului robului tău,
Care cu credinţă şi smerenie mă închin în faţa Preacinstitei Tale icoane
Și cu umilinţă te rog:
Dăruieşte bună sporire minţii mele, luminează-mă cu lumina cunoştinţelor,
Întăreşte-mi memoria, dă-mi priceperea cuvenită
Și pune în gura mea cuvânt spre răspuns bun.
Ca înstrăinat fiind de deşertăciunea pământească şi slava deşartă
Să mă înalţ cu mintea şi cu inima spre cele nepieritoare şi veşnice. Amin!”
Sursă foto – Omelnickiy / Envato