Boala care se răspândește rapid și în România. Avertismentul medicilor: „Este o afecțiune foarte grea”. Cauze și metode de prevenție

România se confruntă cu o nouă alertă medicală, cauzată de această dată de poluarea excesivă şi de alimentaţia tot mai conservată.
  • Publicat:
Boala care se răspândește rapid și în România. Avertismentul medicilor: „Este o afecțiune foarte grea”. Cauze și metode de prevenție

Giurcăneanu a declarat, într-o conferinţă de presă, cu prilejul Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice, că un factor genetic există la cei mai mulţi dintre pacienţii cu această afecțiune şi că un rol important îl joacă componentele din mediul înconjurător.

„Poluarea excesivă face să crească numărul pacienţilor cu dermatită atopică, alimentaţia, care a devenit tot mai conservată (…), factorul infecţios este foarte important, stafilococul auriu fiind unul dintre elementele care sunt luate în discuţie (…). Aproape unul din zece români are tendinţa de a face dermatită atopică, copii au mai mult, cam 20%”, a punctat Călin Giurcăneanu.

Cazurile de dermatită atopică au explodat în România

La rândul său, dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie, a semnalat că dermatita atopică este „o afecţiune extrem de grea” pentru pacienţi, care ridică foarte multe probleme legate de sănătate şi integrare socială.

„Multă vreme a fost şi s-ar putea încă să fie desconsiderată, a fost tratată ca o simplă eczemă, a fost tratată ca alergie sau ca mai ştiu eu ce altceva, nefiind aşa ceva şi o afecţiune pentru care s-au dezvoltat (…) numeroase terapii avansate”, a adăugat Alin Nicolescu.

Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Dermatologie, transmis miercuri, dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prurit intens, erupţii cutanate roşii, uscate şi crăpate.

„Dacă în cazul unei forme moderate a dermatitei atopice riscul de a dezvolta alte afecţiuni, precum astmul bronşic sau rinita alergică, cuantifică un procent de 20%, în cazul unei forme severe a acestei afecţiuni riscul este de patru ori mai mare, iar evitarea medicului dermatolog poate conduce la complicaţii extrem de grave, alterând serios starea de sănătate a pacienţilor, mai ales că dermatita atopică este un imitator perfid al altor boli, în cazul în care nu este diagnosticată complet şi corect”, a afirmat Alin Nicolescu.

Tu ce știi despre dermatita atopică?

Statisticile arată că între 15 și 30% dintre copii şi între 2 şi 10% dintre adulţi se confruntă cu dermatita atopică (eczema atopică), o boală inflamatorie cronică ce se manifestă initial prin mâncărimi care ulterior supurează şi mai apoi se formează băşici.

Trecerea de la temperaturile crescute de vară la cele extrem de scăzute de toamnă şi iarnă reprezintă un moment sensibil pentru pielea noastră delicată. Multe femei, dar şi copiii se confruntă în această perioadă cu pielea uscată, însoţită de roşeaţă, mâncărime, senzaţie de înţepătură şi arsură.

În majoritatea cazurilor de dermatită atopică, cauza este una de natură genetică, însă există şi situaţii când persoana afectată are un sistem imunitar deficitar, drept urmare pielea suferă de uscăciune severă.

Alţi factori de risc ce pot duce la apariţia dermatitei atopice sunt poluarea, fumul de ţigară, praful, părul animalelor şi folosirea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de piele.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”