Mineralul care are puterea să scadă tensiunea: relaxează mușchii care înconjoară arterele

În urma unui nou studiu care avea în vedere cu totul alte investigații s-a descoperit că zincul ar putea ajuta în reducerea hipertensiunii.
Mineralul care are puterea să scadă tensiunea: relaxează mușchii care înconjoară arterele
Foto: shutterstock

Calciul și potasiul sunt implicate în reglarea tensiunii arteriale, dar un nou studiu sugerează că și zincul joacă un rol important. Cercetătorii au făcut descoperirea fără măcar să-și propună acest lucru, în momentul în care investigau rolul zincului în funcționarea creierului. Dacă studiile ulterioare validează concluzia acestui studiu, descoperirile ar putea duce la realizarea unor noi medicamente menite să controleze hipertensiunea.

Medicii folosesc o varietate de strategii pentru a ajuta pacienții să controleze hipertensiunea, dar creșterea cantității de potasiu și reducerea consumului de sare nu sunt suficiente pentru a menține tensiunea arterială la limite acceptabile.

Unul dintre mecanismele de reducere a circulației sangvine este relaxarea mușchilor care înconjoară arterele, permițând astfel ca sângele să curgă mai ușor. În această ecuație, zincul este un metal important care este și el esențial pentru mențierea tensiunii arteriale.

O descoperire surprinzătoare

Descoperirea cercetătorilor arată că zincul este important nu doar pentru sănătatea creierului, ci și pentru tensiunea arterială. Oamenii de știință investigau impactul medicamentelor care au la bază zinc asupra bolii Alzheimer atunci când au observat o scădere neașteptată a tensiunii arteriale în rândul șobolanilor de laborator. Descoperirea poate avea câteva explicații pe care experții deja le știau cu privire la zinc.

În primul rând, deficitul de zinc este asociat hipertensiunii, iar apoi gena responsabilă pentru menținerea nivelului de zinc din celule este asociată hipertensiunii și altor boli cardiovasculare.

CITIȚI ȘI: Top 10 alimente bogate în zinc. Beneficiile acestui mineral asupra sistemului imunitar

Zincul afectează tensiunea arterială?

Oamenii de știință au descoperit că zincul afectează mușchii, celulele endoteliale și senzorii sistemului nervos reducând canitatea de calciu din mușchi și producând relaxarea lor. Astfel se rezultă o creștere a circulației sangvine și o scădere a tensiunii arteriale. Alte studii sugerează un posibil rol al zincului în hipertensune, dar acesta specifică exact ceea ce se întâmplă cu zincul intracelular.

Cercetarea sugerează și că vasele de sânge ale inimii și creierului au o sensibilitate în fața zincului spre deosebire de vasele de sânge din restul corpului.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări: