Vaccin anti-COVID Pfizer, reacții neașteptate: „M-am simțit ca după o beție zdravănă”

Reprezentanții companiei farmaceutice Pfizer au anunțat recent că vaccinul anti-COVID pe care l-au dezvoltat împreună cu BioNtech are o eficacitate de peste 90%.
11.11.2020
Vaccin anti-COVID Pfizer, reacții neașteptate: „M-am simțit ca după o beție zdravănă”
Vaccinul Pfizer/ FOTO: Shutterstock

Ce nu au spus oficialii este dacă acest procent se referă la protecția împotriva infecției cu SARS-CoV-2, împotriva formelor severe de COVID-19 sau pur și simplu împotriva bolii provocate de noul coronavirus. Însă aceste informații urmează să fie făcute publice cât de curând, au dat asigurări reprezentanții Pfizer.

În studiul de fază 3 al vaccinului anti-COVID Pfizer au fost înrolați 43.500 de voluntari din 6 țări (Germania, Turcia, SUA, Brazilia, Argentina și Africa de Sud).

Câțiva dintre voluntarii care au fost vaccinați au declarat pentru dailymail.co.uk că reacțiile adverse în urma vaccinării au constat în febră, dureri musculare și de cap, la fel ca în cazul unei mahmureli sau ca după vaccinarea antigripală, dar, din fericire, aceste simptome au fost temporare.

Glenn Deshields, un bărbat de 44 de ani vaccinat împotriva noului coronavirus cu vaccinul experimental, spune că s-a simțit ca după o beție zdravănă după prima doză de vaccin administrată, dar în următoarea zi nu a mai avut nici un simptom neplăcut.

Un alt voluntar, o femeie de 45 de ani pe nume Carrie, a declarat că s-a simțit mai rău după a doua doză administrată, în luna octombrie (prima doză de vaccin a primit-o în septembrie), și a comparat reacțiile adverse cu cele experimentate de regulă în cazul vaccinului gripal: dureri de mușchi, febră și dureri de cap. Din nou, simptomele au fost temporare, în câteva zile femeia simțindu-se ca nouă.

Sunt atât de mulți oameni care s-au îmbolnăvit, care au murit din cauza acestui virus. M-am înscris în acest studiu cu gândul la toți oamenii care au suferit, care și-au pierdut mama, tatăl, fratele, sora ca urmare a acestui virus letal și pentru că îmi doresc să revenim cu toții la normalitate, a declarat femeia.

Carrie spune că este datoria ei civică să ia parte la acest studiu clinic și anunțul recent al companiei Pfizer a bucurat-o nespus, pentru că simte că ia parte la ceva măreț pentru omenire.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Teodora Bahnă, psiholog: cum ne dăm seama că suferim de stres cronic
Recomandări:
Ce analiză trebuie să facă fumătorii după vârsta de 50 de ani
Ce analiză trebuie să facă fumătorii după vârsta de 50 de ani
Ce riscă femeile care fac sex rar. Impactul abstinenței asupra organismului
Ce riscă femeile care fac sex rar. Impactul abstinenței asupra organismului