Utilizarea repetata a antibioticelor poate provoca aparitia cancerului

Utilizarea repetata a medicamentelor antibiotice este asociata cu un risc crescut de cancer, potrivit unui studiu realizat de Institutul National pentru Sanatate Publica din Finlanda, preluat de YLE News.
  • Publicat:
Utilizarea repetata a antibioticelor poate provoca aparitia cancerului
Utilizarea repetata a antibioticelor poate provoca aparitia cancerului

Utilizarea repetata a medicamentelor antibiotice este asociata cu un risc crescut de cancer, potrivit unui studiu realizat de Institutul National pentru Sanatate Publica din Finlanda, preluat de YLE News. Cercetatorii institutului avertizeaza ca rezultatele trebuie analizate cu precautie, insa adauga ca acestea sunt cele mai puternice dovezi care vin in sprijinul asocierii dintre antibiotice si cancer.

Acest lucru nu indica faptul ca s-a dovedit existenta unei relatii cauza-efect, ci mai degraba ca exista o asociere. Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat peste trei milioane de dosare medicale ale unor pacienti carora li s-au administrat antibiotice in perioada 1995 – 1997.

In cadrul aceluiasi grup s-a analizat rata de cazuri de cancer inregistrata in perioada 1998 – 2004. Studiul a scos la iveala ca persoanele care au primit doua pana la cinci tratamente cu antibiotice au prezentat cu 25% mai multe probabilitati de a dezvolta cancer fata de cei care au primit doar un tratament cu acest tip de medicamente.

Persoanele carora li s-au prescris peste sase tratamente cu antibiotice au prezentat cu 33% mai multe riscuri de a dezvolta cancer. Acest lucru include cu 40% mai multe riscuri de cancer la prostata, cu 14% mai multe riscuri de cancer mamar, cu 80% mai multe probabilitati de cancer pulmonar si cu 15% mai multe riscuri de cancer intestinal.

Cercetatorii spun ca exista multi factori care pot explica asocierea dintre medicamente antibiotice si cancer. De exemplu, persoanele care au un stil de viata mai putin sanatos prezinta mai multe probabilitati de a dezvolta infectii provocate de bacterii si cancer.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”