Uleiul vegetal şi nucile cresc şansele de supravieţuire pentru bolnavii de cancer la prostată

Înlocuirea grăsimilor animale cu ulei vegetal şi consumul regulat de nuci pot creşte şansele de supravieţuire pentru persoanele diagnosticate cu cancer la prostată, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.
12.06.2013
Uleiul vegetal şi nucile cresc şansele de supravieţuire pentru bolnavii de cancer la prostată

Înlocuirea grăsimilor animale cu ulei vegetal şi consumul regulat de nuci pot creşte şansele de supravieţuire pentru persoanele diagnosticate cu cancer la prostată, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

Mai precis, aceste obiceiuri alimentare pot preveni răspândirea acestui cancer în organism. De altfel, această dietă este una recomandată şi în cazul pacienţilor cu maladii cardiace.

De exemplu, persoanele care consumă minimum o porţie de salată cu sos de ulei (o lingură) prezintă cu 29%, în medie, mai puţine riscuri de a deceda din cauza cancerului la prostată – o maladie potenţial letală – şi cu 13% mai puţine probabilităţi de a deceda din orice alte cauze.

La studiu, realizat de cercetătorii de la University of California din San Francisco, au participat 4.577 de bolnavi de cancer la prostată.
Autorii acestui studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, spun:

„La nivel general, rezultatele studiului sprijină ideea de a recomanda bărbaţilor cu cancer la prostată să adopte o dietă identică cu cea recomandată pacienţilor cardiaci, în care caloriile provenite din carbohidraţi sunt înlocuite cu grăsimi nesaturate şi nuci, pentru a reduce riscul de deces din orice tip de cauze”.

„Consumul de grăsimi sănătoase şi nuci creşte nivelul antioxidanţilor din sânge, reduce nivelul de insulină şi inflamaţie, încetinind progresia cancerului la prostată”, mai spun autorii acestui studiu.

Dintre participanţii la studiu, aproximativ 20% au murit din cauza cancerului la prostată, în cei opt ani de la debutul cercetării. Alţi 31% au murit din cauza unei maladii cardiace şi alţi 21% din cauza unui alt tip de cancer.
La debutul studiului, pacienţii erau deja diagnosticaţi cu cancer la prostată non-metastatic (boala nu era răspândită în organism).

Printre uleiurile vegetale recomandate se numără cele de măsline, rapiţă, precum şi cele provenind din nuci, seminţe, avocado. Toate aceste tipuri de ulei au avut un impact semnificativ asupra progresiei bolii, în sensul încetinirii evoluţiei şi prevenirii decesului.
 

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea