Tratamentul balnear, o opţiune pentru infertilitatea feminină

în România, aproximativ 15 – 18% din populaţia aflată la vârsta fertilă se confruntă cu infertilitatea, ceea ce înseamnă – mai exact – că unul din şase cupluri întâmpină dificultăţi în a avea un copil.
  • Publicat:
Tratamentul balnear, o opţiune pentru infertilitatea feminină

După 1 an de încercări eşuate de procreere în condiţii normale şi fără folosirea metodelor anticoncepţionale se poate vorbi de infertilitate, primară sau secundară, după caz. Se estimează că în România aproximativ 15 – 18% din populaţia aflată la vârsta fertilă se confruntă cu această problemă, ceea ce înseamnă – mai exact – că unul din şase cupluri întâmpină dificultăţi în a avea un copil.

Una dintre posibilităţile de tratament demne de luat în calcul este cea recomandată de către doctorul George Vasilescu, medic primar ginecolog, specialist în infertilitate. Este vorba despre tratamentul balnear bazat pe băi şi irigaţii cu apă sărată hiperconcentrată, electroterapie şi nămol sapropelic peloidogen prelucrat şi sterilizat, care are efecte benefice datorită compoziţiei asemănătoare estrogenului şi progesteronului din Lacul Ursu.

Cel mai important lucru este ca cei doi parteneri să fie informaţi şi îndrumaţi corect asupra a ceea ce au de făcut din punct de vedere al investigaţiilor şi al tratamentului, iar acest lucru se întâmplă dacă ei beneficiază de sfatul unui specialist în domeniu, alături de care pot parcurge toate etapele de informare şi stabilire a planului de investigaţii şi tratare a infertilităţii.

 “În cazul infertilităţii de origine hormonală, cura  balneară combinată cu tratamentul hormonal de stimulare (pentru inseminare sau fertilizare în vitro) are efecte superioare terapiei hormonale izolate. Cura balneară are în acest caz un rol de reglator endocrin al axei hipotalamo – hipofizo – ovariene. La toate acestea se adăugă şi consilierea cuplului, care este extrem de importantă, pentru că ea vizează unele lucruri practice de care partenerii trebuie să ţină seama, cum ar fi dieta profertilitate, alimente interzise, recomandări privind detoxifierea şi regenerarea celulară”, explica domnul doctor George Vasilescu, medic primar ginecolog specialist infertilitate, medicina reglării fiziologice şi medicină antiaging.

Cura balneară

Tratamentul balnear în infertilitatea feminină începe cu un examen ginecologic amănunţit, care cuprinde printre altele şi investigarea ultrasonografică transvaginală. După caz, pot fi recomandate irigaţii locale cu apă sărată, nămoloterapie locală internă şi externă, masaj terapeutic sau unde scurte.

Toate acestea reprezintă o etapă importantă în pregătirea uterului şi endometrului pentru viitoarea sarcină, mărindu-se astfel şansele de procreere şi implantare a embrionilor.

La acestea se adăugă climatoterapia relaxantă, cunoscându-se faptul că una din componentele principale ale infertilităţii este reprezentată de mediul stresant în care partenerii îşi duc de obicei viaţa şi îşi desfăşoară activitatea.

Importanţa tuturor acestor paşi se explică prin faptul că un embrion uman de calitate provine dintr-un organism matern sănătos, atât organic cât şi funcţional. Iar un embrion de calitate va determina o sarcină sănătoasă şi o naştere fără complicaţii. Şi cel mai important – un copil sănătos.

Băile sărate, nămolul, masajul şi electroterapia asigură obţinerea rezultatelor dorite, iar legătura cu pacientele se va ţine ulterior, pentru monitorizarea evoluţiei şi recomandări ulterioare personalizate.

Indicaţii

Cura balneară are efecte pozitive prin reglarea neuro-hormonală şi reducerea inflamaţiei cronice pelvine şi ajută la îmbunătaţirea stării generală a organismului, care este implicată într-un procent ridicat în succesul fertilităţii.

Pe lângă infertilitatea feminină, aceasta terapie mai poate trata şi alte afecţiuni, cum ar fi hipoplazia endometrială, endometrioza şi adenomioza, Boala Inflamatorie Pelvină, obstrucţia tubară, statusurile postoperatorii, dismenorea de diferite origini, precum şi sindromul intermenstrual.

Contraindicaţii

Cura balneară nu este recomandată în cazul existenţei unui chist ovarian mai mare de 3 cm şi care nu răspunde la tratament medical sau a unui nodul (sau noduli) fibromatos mai mare de 2 cm în diametru, mai ales dacă acesta se asociază cu anumite complicaţii.

De asemenea, tratamentul nu este indicat a fi efectuat la mai puţin de 8 săptămâni de la o intervenţie chirurgicală şi nici în cazul unor procese maligne care nu au depăşit termenul de 5 ani de la diagnostic, decât cu avizul medicului oncolog.

Alte afecţiuni care nu permit efectuarea unei cure balneare sunt procesele acute sau subacute inflamatorii pelvine, infarctul miocardic recent, hipertiroidia, epilepsia, bolile psihice, tuberculoza – inclusiv cea genitală, anemiile severe etc.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân