TikTok va limita automat timpul de utilizare pentru copii și adolescenți la 1 oră pe zi, din motive de securitate și sănătate

TikTok a declarat oficial că fiecare cont deținut de un utilizator sub 18 ani va avea o limită implicită de utilizare zilnică de 60 de minute.
  • Publicat:
  • Actualizat:
TikTok va limita automat timpul de utilizare pentru copii și adolescenți la 1 oră pe zi, din motive de securitate și sănătate
Profimedia

TikTok a declarat oficial că fiecare cont deținut de un utilizator sub 18 ani va avea o limită implicită de utilizare zilnică de 60 de minute. Află ce alte schimbări au anunțat reprezentanții uneia dintre cele mai utilizate platforme din lume.

Din ce în ce mai mulți adolescenți folosesc TikTok; potrivit Centrului de Cercetare Pew, în SUA aproximativ două treimi dintre adolescenții folosesc TikTok. Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene au interzis instalarea TikTok pe dispozitive oficiale.

În acest context, TikTok a declarat oficial că fiecare cont deținut de un utilizator sub 18 ani va avea o limită implicită de utilizare zilnică de 60 de minute.

Decizia este influențată pe de o parte de preocupările guvernelor din întreaga lume raportat la securitatea națională (capacitatea algoritmului de a favoriza anumite postări) și, pe de altă parte, de semnalele de alarmă privind influența negativă pe care o poate avea aplicația (uzitată în exces) asupra sănătății copiilor și adolescenților.

Reguli noi

Încă din 2021, autoritățile chineze au emis noi reguli care le permit minorilor acces la jocurile online doar o oră pe zi și doar vinerea, la sfârșit de săptămână sau cu ocazia sărbătorilor legale — un efort, spun autoritățile, de a reduce dependența de internet.

Cormac Keenan, șeful departamentului de încredere și siguranță al TikTok, a declarat într-o postare publică că, atunci când limita de 60 de minute este atinsă, minorilor li se va cere să introducă o parolă și să ia o decizie „active decision” pentru a putea continua să vizualizeze imagini și video-uri.

Pentru conturile ale căror utilizatorii au sub 13 ani, un părinte sau tutore va trebui să seteze sau să introducă o parolă existentă pentru a suplimenta vizionarea cu 30 de minute, de asemenea odată ce limita inițială de 60 de minute este atinsă.

Pragul de 60 de minute nu a fost setat întâmplător, reprezentanții TikTok au consultat oameni de știință și experți de la Digital Wellness Lab din cadrul Spitalul de Copii din Boston care au hotărât optim acest interval de 60 de minute.

TikTok a mai susținut că va trimite săptămânal notificări către conturile adolescenților pentru a-i ține la curent cu timpul utilizat.

Unele dintre funcțiile de siguranță existente deja pe TikTok, pentru conturile de adolescenți, includ setarea conturilor în mod implicit ca private pentru cei cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani și posibilitatea de a seta dacă ești sau nu de acord să primești mesaje în cazul conturilor ale căror utilizator au vârsta de 16 ani sau mai mult.

Mai mult, TikTok a anunțat o serie de modificări care vizează toți utilizatorii, inclusiv posibilitatea de a seta limite de timp personalizate pentru fiecare zi a săptămânii, ceea ce le permite acestora să stabilească un program în care notificările sunt dezactivate.

Compania lansează, de asemenea, un memento de somn pentru a ajuta oamenii să își planifice dinainte când anume doresc să fie offline în timpul nopții. La ora setată, o fereastră pop-up va reaminti utilizatorului că este timpul să se deconecteze.

Nu este prima oară când se ridică problema expunerii minorilor pe rețelele de socializare sau potențialul acestora de a dăuna grav sănătății.

Un raport ale cărui rezultate au fost publicate la sfârșitul anului trecut sugera că algoritmii TikTok promovează videoclipuri despre auto-vătămare și tulburări de alimentație în special adolescenților vulnerabili. Platforma Instagram, deținută de Meta (părintele Facebook) s-a confruntat cu acuzații similare.

Algoritmii rețelelor sociale funcționează, pe scurt, prin identificarea subiectelor și conținutului de interes pentru fiecare utilizator în parte. În funcție de cele două criterii, utilizatorii primesc tot mai multe postări cu scopul de a maximiza timpul petrecut de ei pe rețeaua de socializare respectivă.

Criticii rețelelor sociale spun că aceiași algoritmi care promovează content despre o anumită echipă sportivă, un hobby sau un video cu oameni dansând, pot atrage utilizatorii într-un abis cu content dăunător.

Ce face TikTok diferit?

În 2021 o cercetare privind impactul Instagram arăta impactul drastic al acestei aplicații asupra sănătății mintale asupra mai ales a utilizatorilor adolescenți – chiar și o creștere a ratelor tulburărilor de alimentație în rândul adolescentelor.

TikTok poate găzdui un conținut la fel de dăunător, avertizează experții în Social Media și sănătate. Caracteristicile inovatoare ale platformei ridică probleme noi, unice. Mai ales în ceea ce privește importanța vizualizării postărilor.

TikTok optimizează în mare măsură conținutul raportat la minute și ore de vizualizare și nu neapărat la valori precum click-uri sau engagement, ca majoritatea platformelor din social media. Pentru asta, compania a implementat un algoritm unic și o pagină de destinație care marchează cea mai extremă abatere de la un flux cronologic la unul algoritmic.

„Nu știm încă ce face asta creierului”, a remarcat Lorenz-Spreen, cercetător științific.

Studiile arată că atunci când fluxurile cronologice sunt date la o parte în favoarea conținutului sugerat, algoritmul favorizează frecvent viziuni extremiste.

De exemplu, peste 70% din conținutul extremist de pe YouTube a fost recomandat utilizatorilor prin intermediul algoritmului.

Mai mult, acest tip de a funcționa îi stimulează pe utilizatori să partajeze conținut care atrage atenția, care șochează, pentru a fi preluat în feed.

De exemplu, „Provocarea Benadryl” a încurajat mai mulți utilizatori să își administreze o cantitate mare de antihistaminice în încercarea de a produce efecte halucinogene, ceea ce a dus la cel puțin un deces.

Prin structura sa performativă, TikTok creează conținut interesant, pe de altă parte stimulează felurite modalități de a atrage atenția, care sunt dăunătoare sănătății în general.

Citește și: Sindromul fetei norocoase, un nou concept care a luat cu asalt TikTok-ul

Sursă: today.com

theguardian.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân