Studiul care schimbă tot ce credeai că știi. Câte pahare de apă pe zi trebuie să bea femeile și bărbații, de fapt

  • Publicat:
Studiul care schimbă tot ce credeai că știi. Câte pahare de apă pe zi trebuie să bea femeile și bărbații, de fapt

Corpul uman conține 66% apă, apa fiind astfel cel mai important element pentru un organism sănătos. De aceea, este foarte important să ne hidratăm.

Așadar, câte pahare de apă ar trebui să bem zilnic (și de ce) pentru o stare optimă a sănătății?

„Deși există o regulă scrisă conform căreia ar trebui să bei opt pahare de apă/zi, adevărul este că mulți factori influențează cantitatea de apă de care ai nevoie, inclusiv vârsta, sexul, nivelul de activitate și starea generală de sănătate”, spune Amy Goodson, Specialist în Dietă și Nutriție Sportivă.

Astfel, specialista dărâmă din temelii tot ce se știa despre beneficiile celor 8 pahare de apă ingerate/zi.

De câtă apă avem nevoie, de fapt, pentru o hidratare adecvată. Nu mai e valabilă regulă celor 8 pahare pe zi

„Pentru femei, cantitatea totală de apă este de aproximativ 11,5 pahare/zi, iar pentru bărbați, aproximativ 15,5 pahare.

Aceste estimări, totuși, includ fluidele consumate atât din alimente, cât și din băuturi, inclusiv din apă.

De obicei, obțineți aproximativ 20% din apă de care aveți nevoie din alimentele pe care le consumați (fructe, legume, supă etc.). Țînând cont de acest lucru, femeile au nevoie de aproximativ 9 pahare de lichid pe zi, iar bărbații aproximativ 13 pahare pentru a ajută la completarea cantității de apă care se pierde”, mai spune specialista.

Potrivit acesteia, noi luăm apă din toate băuturile pe care le consumăm, inclusiv băuturi cofeinizate și exceptând băuturile alcoolice puternice, precum vinurile și cele spirtoase, care deshidratează organismul.

Cu toate acestea, în caz de cancer și boli de inima sau renale, studiile menționate au descoperit beneficii în cazul consumului crescut de apă (nu alte băuturi).

Astfel, dacă nu ai nicio afecțiune cardiacă sau renală, ai o alimentație echilibrată, consumi zilnic 5 porții de fructe și legume și faci 30 de minute de mișcare moderată, 11 pahare de apă a câte 250 ml sunt suficiente dacă ești femeie și 15 pahare dacă ești bărbat.

„Modul în care am estimat cantitatea din alimente a fost întrebând oamenii cât de mult mănâncă. Deoarece oamenii subraportează cât de mult mănâncă, există o estimare greșită și astfel supraestimezi cantitatea de apă necesară”, și-a continuat specialista explicația.

Mai mult decât atât, un studiu publicat în eBioMedicine, care a inclus 11.255 de adulți, pe o perioadă de 30 de ani, a scos la iveală că hidratarea adecvată poate încetini îmbătrânirea, poate prelungi viața și poate preveni multe boli cronice.

„Apa este esențială pentru supraviețuire. Ajută la reglarea temperaturii corporale, transportă nutrienții, elimină deșeurile, lubrifiază articulațiile și țesuturile și joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea echilibrului delicat al electroliților și fluidelor din organism,” a conchis Amy Goodsone.

Citește și: De ce 8 pahare de apa pe zi nu ne ajuta sa ne hidratam? Alegeti apa din alimente!

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân