Studiu: Anumite trăsături de personalitate te pot adânci în dependențe

Știai că unele trăsături de personalitate au legătură cu dependența de rețele sociale?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Studiu: Anumite trăsături de personalitate te pot adânci în dependențe

Cercetările au arătat că unele trăsături de personalitate pot avea un rol important în dezvoltarea și menținerea dependențelor comportamentale. Cu toate acestea, relația dintre trăsăturile întunecate de personalitate (precu? machiavelism, psihopatie, narcisism, sadism, răutate) și „dependența de învățare” nu a fost încă investigată.

Scopul prezentului studiu a fost de a examina asocierile trăsăturilor întunecate cu dependența de învățare în rândul eșantionului total compus din bărbați și femei, separat, scoțând în evidență în același timp și trăsăturile de personalitate Big Five (adică, extroversie, nevrotism, agreabilitate, deschidere, conștiinciozitate). Un total de 716 studenți au completat un sondaj online, inclusiv întrebări de evaluare a variabilelor menționate mai sus. Analiza de regresie ierarhică a sugerat că în cazul femeilor, nevrotismul, conștiinciozitatea, machiavelismul și sadismul au fost asociate pozitiv cu dependența de învățare.

Descoperirile acestui studiu preliminar sugerează că unele trăsături de personalitate întunecate pot fi mai bune în explicarea tiparelor de învățare la bărbați și că genul ar trebui să fie luat în considerare atunci când se investighează rolul personalității în dezvoltarea dependenței de învățare. Trăsăturile întunecate de personalitate, inclusiv machiavelismul, psihopatia, narcisismul, sadismul și răutatea, au fost, de asemenea, asociate cu o varietate de dependențe, atât offline, cât și online.

Ce trăsături de personalitate au cei care dezvoltă dependențe?

Înclinația ca aceste trăsături de personalitate să fie legate de comportamentul care provoacă dependență este în mare măsură atribuită comportamentelor de asumare a riscurilor și de căutare a senzațiilor asociate cu multe dintre aceste trăsături întunecate.

În dependențele offline, machiavelismul, narcisismul și psihopatia de trăsătură (așa cum sunt evaluate de personalitatea antisocială) sunt toate în mod semnificativ legate de potențialul de dependență. Psihopatia a fost asociată pozitiv cu consumul de substanțe și dependența atât la populațiile criminale, cât și la populațiile comunitare. Mai mult decât atât, machiavelismul, narcisismul și psihopatia au fost toate legate semnificativ de jocurile de noroc, deși numai psihopatia a fost asociată cu dependența de studiu.

În dependențele online, machiavelismul, narcisismul, psihopatia, sadismul și răutatea au fost toate asociate pozitiv cu utilizarea problematică a internetului. Machiavelismul, narcisismul și psihopatia au fost raportate ca predictori semnificativi ai utilizării problematice a rețelelor sociale. În plus, machiavelismul a fost asociat cu tulburarea de utilizare a internetului, psihopatia a fost asociată cu dependența de rețelele sociale, iar narcisismul a fost asociat cu dependența de Facebook. Atât narcisismul, cât și sadismul au fost asociate cu dependența de jocurile online și atât răutatea, cât și narcisismul au fost asociate cu dependența de smartphone-uri.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că indivizii cu niveluri mai ridicate de trăsături de personalitate întunecate pot fi deosebit de vulnerabili la dezvoltarea dependențelor comportamentale online.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân