STUDIU: Persoanele care mănâncă încet ard mai multe calorii

Un nou studiu sugerează că persoanele care mănâncă încet ard mai multe calorii şi nu sunt predispuse obezităţii.
13.05.2020
STUDIU: Persoanele care mănâncă încet ard mai multe calorii
FOTO: shutterstock / STUDIU: Persoanele care mănâncă încet ard mai multe calorii
Nu de puţine ori am fost sfătuiţi ca atunci când mâncăm să mestecăm foarte bine alimentele. În Ayurveda, de exemplu, o şcoală de medicină fondată în India în urmă cu 7,000 de ani, considera că mestecatul încet şi meticulos este esenţial pentru o sănătate digestivă puternică, ajutând astfel separarea compuşilor alimentelor greu de digerat de nutrienţii necesari.
 
În anii ’90, un ”nutriţionist economic”, aşa cum se auto-intitula, pe nume Horace Fletcher recomanda să mestecăm fiecare îmbucătură până la punctul de lichefiere, apoi să înghiţim involuntar.
 
”Nu mesteca de 30 de ori, ci de aproximativ 100 de ori fiecare muşcătură”, spunea omul de ştiinţă Mary Roach şi autor al cărţii Gulp: Adventures on the Alimentary Canal.
 
Fletcher, care nu era medic, credea că mestecatul ajută organismul să beneficieze de nutrienţii din mâncare.
 
”Presupunerile lui erau că dacă mesteci meticulos, organismul va beneficia de toţi nutrienţii din alimente”, spune Roach. ”Stomacul face o treabă excelentă în privinţa descompunerii alimentelor şi absorbţiei nutrienţilor”, a continuat omul de ştiinţă.
 
Cercetările sugerează că mestecatul încet te poate ajuta în privinţa controlului apetitului şi creşterii în greutate. În urma câtorva cercetări preliminare s-a descoperit că mestecatul în acest sens creşte numărul de calorii pe care organismul pe arde în timpul digestiei: cu aproximativ 10 calorii mai mult dintr-o masă de 300 de calorii. De asemenea, ajută la accelerarea circulaţiei sangvine către stomac şi tractul gastrointestinal. Dacă pui preţ pe timpul acordat mestecatului, teoretic poţi ajunge să arzi undeva la 2000 de calorii în fiecare lună, notează autorii studiului.
 
Persoanele care se confruntă cu obezitatea tind să mestece mâncarea mai puţin, indiferent de alimentele pe care le consumă sau dimensiunea lor, arată un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică. Atunci când o echipă de cercetători a cerut participanţilor la studiu să mestece fiecare muşcătură de 40 de ori, persoanele obeze au mâncat mai puţin, deoarece nivelul de hormoni din tractul gastrointestinal asociat saţietăţii şi senzaţiei de foame s-au îmbunătăţit.
 
”Îmbunătăţirea activităţii de a mesteca poate fi un instrument folositor în combaterea obezităţii”, au concluzionat autorii studiului.
 
De asemenea, acest obicei ajută chiar şi la menţinerea greutăţii. O altă cercetare la care a fost ţinut sub observaţie un grup de persoane pe o perioadă de opt ani, s-a descoperit că participanţii care mâncau mai încet au acumulat mai puţine kilograme pe perioada studiului faţă de cei care obişnuiau să mănânce mai repede. Mâncatul mai rapid a fost asociat cu o creştere de 35% în privinţa riscului de apariţie a sindromului metabolic, o problemă de sănătate care include hipertensiunea, glicemia, valori slabe ale colesterolului şi grăsime abdominală în exces.
Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români
Recomandări:
Primele semne ale infecției cu tulpina Omicron. Avertismentul medicilor
Primele semne ale infecției cu tulpina Omicron. Avertismentul medicilor
Efectul uimitor al consumului de ciocolată amăruie asupra ficatului
Efectul uimitor al consumului de ciocolată amăruie asupra ficatului