Semnul palpabil de sub coaste care poate semnala cancer pancreatic avansat: „Durerea vine și pleacă”

Care sunt semnele care indică prezența cancerului de pancreas, dar sunt înșelătoare pentru că apar și dispar.
  • Publicat:
Semnul palpabil de sub coaste care poate semnala cancer pancreatic avansat: „Durerea vine și pleacă”
Envato

Cancerul pancreatic este rareori detectabil în stadiile incipiente, atunci când poate fi și tratabil, în primul rând pentru că simptomele nu apar decât târziu, după ce tumorile deja s-au răspândit în organism și au afectat și alte țesuturi.

Mai mult, o parte dintre simptomele cancerului pancreatic pot fi ușor confundate cu cele ale dereglărilor digestive, precum:

  • Greață, vărsături;
  • Pierderea în greutate;
  • Durere în zona abdomenului ce se poate resimți în la nivelul spatelui;
  • Mărirea ficatului;
  • Stare generală de slăbiciune.

Găsești aici mai multe detalii despre simptome, factori de risc, metode de diagnosticare ale cancerului pancreatic.

Cancer de pancreas – simptome intermitente

Există, conform studiilor realizate încă din 2014, de către British Medical Journal, două simptome care pot indica prezența cancerului pancreatic în stadii avansate: senzația de disconfort și durere sub coaste.

Din păcate, și acestea pot fi înșelătoare pentru că ele apar și revin, într-un ritm intermitent.

Cercetările realizate de către oamenii de știință britanici au încercat să clasifice semnele și simptomele pe care pacienții le experimentau înainte de stabilirea unui diagnostic concret.

Rezultatele au indicat faptul că cei mai mulți dintre participanții la studiu au experimentat simptome precum durerea sub coaste, doar că nu le-au luat în serios din cauza inconsecvenței lor (descoperă ce alte boli indică durerea sub coaste).

Apariția și dispariția acestor simptome i-au făcut pe pacienți să nu se alarmeze, considerând că nu este ceva „foarte important”. Lipsa de continuitate pe o perioadă mai lungă de tip a durerilor a fost pentru pacienți un indicator de siguranță.

Însă în timp, frecvența episoadelor a crescut și, mai mult, au apărut simptome suplimentare, ceea ce i-a determinat pe pacienți să reconsidere modul cum s-au raportat la durere, la senzația de „nod sau fluturi sub coaste”.

Uneori, de la primul simptom până la diagnosticare poate să dureze și până la un an.

 

Un simptom atipic al cancerului de pancreas

Simptomele precoce ale cancerului pancreatic sunt vagi și nespecifice; semne precum icterul apar ceva mai târziu, prin urmare majoritatea cazurilor sunt diagnosticate deja într-un stadiu avansat. Ceea ce înseamnă, de asemenea, că rata de supraviețuire este foarte mică.

Scopul cercetărilor și al medicilor este să acționeze cât mai repede asupra bolii și asta nu se poate realiza decât dacă pacienții identifică simptomele, chiar și pe cele intermitente și apelează la serviciile medicale imediat cum simt chiar și doar o durere sub coaste.

Printre semnele greu de identificat se numără și un simptom ceva mai atipic: durerea din partea de sus a abdomenului care, asemănătoare cu cea de sub coaste, poate apărea și dispărea, sau poate să se agraveze atunci când te întinzi.

Durerea surdă în partea superioară a abdomenului sau în zona de mijloc a spatelui, care apare și dispare, poate să îți indice că o tumoră s-a format la nivelul pancreasului. Atunci când aceasta se formează în partea inferioară a pancreasului, apasă de coloana vertebrală și de aici iradierea durerii din abdomen în spate.

Când te întinzi durerea poate să se accentueze.

Locația tumorii determină tipurile de simptome

Locația tumorii în pancreas afectează tipurile de simptome sau influențează cât de repede sau cât de târziu apar. De exemplu, icterul se instalează atunci când tumora obstrucționează capul pancreasului.

Dacă tumora se află de-a lungul corpului sau în partea inferioară a pancreasului, este posibil să resimți simptome precum durerea și pierderea în greutate.

De asemenea, cancerul pancreatic instalat în corpul pancreasului poate fi mai înșelător, având nevoie de o perioadă și mai mare până să transmită semnale către exterior.

Astfel, celule egoiste au mai mult timp la dispoziție să crească și să intre în stadiu de metastază.

Concluzii

Simptomele de natură intermitentă pot precede diagnosticul de cancer pancreatic. Pacienții (și eventual și medicii lor) pot fi fals liniștiți de simptomele care apar și dispar.

Dacă ar exista o conștientizare mai mare a realității că simptomele gastrointestinale intermitente pot avea o cauză gravă, iar pacienții ar fi investigați de la cele mai mici semne, poate cancerul pancreatic nu ar mai fi atât de dificil de tratat (descoperă cum se tratează cancerul de pancreas).

În plus, durerea poate fi resimțită diferit de la un pacient la altul, de aceea o vizită la medic imediat cum simți orice formă de durere poate fi salvatoare.

Citește și: Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul de cancer pancreatic

Citește și: Obezitatea creste riscul de cancer pancreatic

Citește și: Ce simptome dă cancerul de pancreas? Un indiciu este culoarea pielii și a albului ochilor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”