Semnul care poate trăda o afecţiune reumatică

Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoanele tinerele, iar unele ajung chiar să îşi piard şi locul de muncă. Poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, dar există pacienţi chiar şi mai tineri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Semnul care poate trăda o afecţiune reumatică

Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoanele tinerele, iar unele ajung chiar să îşi piardă şi locul de muncă.

Poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, dar există pacienţi chiar şi mai tineri. În România există aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tinerii şi chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică.

Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), un sfert din întreaga populaţie a Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, cea mai frecventă formă de boală cronică la nivelul întregii Europe. Aproape fiecare familie din UE este afectată într-o anumită măsură.

Totodată, frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor şi a populaţiei active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă şi de o rată de şomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale.

De multe ori, lipsa de informare şi întârzierea cu care pacienţii se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieţii pacienţilor, activităţile de zi cu zi, dar şi abilităţile lor fizice.

„Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaştere cât mai bună a particularităţilor acestei boli şi de un cumul de metode de investigaţii, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii, şi un plan de tratament care să încetinească evoluţia afecţiunii”, spune Conf. dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

Peste 3% din populaţia adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii. Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani.

Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn, este însoţită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabileşte diagnosticul corect poate ajunge şi la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. Cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care suferă, cu atât persoana în cauză este mai predispusă unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităţilor sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie şi la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Prof. Dr. Cătălin Codreanu - Medic Primar Reumatologie
Prof. Dr. Cătălin Codreanu este Medic Primar Reumatologie, Doctor în Științe Medicale și Președintele Societății Române de Reumatologie. Educație și Formare Perioada octombrie 2018 - European League Against Rheumatism update CourseReumatologieEuropean League Against Rheumatism Perioada ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”