Scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății: „Sistemul trebuie să fie reformat, iar pacienții cronici să nu fie criticați!”

17.09.2020 | Paula Rotaru
Scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății: „Sistemul trebuie să fie reformat, iar pacienții cronici să nu fie criticați!”
Anumite medicamente – precum cele pentru reducerea colesterolului, analgezicele şi pastilele pentru somn. O categorie aparte de medicamente recunoscute pentru faptul că pot cauza tulburări de memorie şi de concentrare sunt anticolinergicele, administrate pentru tratarea rinitei alergice, a depresiei şi a insomniei, care blochează producţie de acetilcolină. Acesta este un neurotransmiţător indispensabil în procesul de memorare.

De Ziua mondială a siguranței pacientului, celebrată anual la data de 17 septembrie, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenția, într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății, că pacienții cronici nu trebuie criticați pentru faptul că și-au înrăutățit afecțiunile medicale ca urmare a neprezentării la medic pe durata pandemiei de coronavirus.

Oficialii din sănătate nu spun nimic despre cât de greu sau imposibil a fost pentru mulți pacienți cronici să ajungă într-un spital sau să își tratamentul. Din nou s-a găsit vinovatul: PACIENTUL. Considerăm că nu este corect și nici se vor rezolva astfel problemele. De aceea, ca organizație care apără drepturile pacienților, am simțit nevoia să luăm atitudine, precizează COPAC.

Redăm mai jos comunicatul integral al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România:

„Am urmărit cu uimire declarațiile Domnului Ministru al sănătății Nelu Tătaru, potrivit cărora pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus.

În acest context, ne întrebăm dacă dl. Ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie și până acum.

Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienții dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și puși să aștepte pe o perioadă nedefinită?

Ce se întâmplă cu pacienții cu HIV, tuberculoză și alte boli infecțioase, având în vedere că spitalele de boli infecțioase sunt transformate în spitale COVID pe termen nelimitat?

Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să își protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți.

Considerăm că dacă pacienții evită să mai meargă la medic sau în spital, acest lucru se datorează în bună măsură și panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei.

Ca reprezentanți ai pacienților, considerăm că toată această perioadă a pandemiei ne-a arătat limitarea concentrării tratării pacienților cronici aproape exclusiv în spital. Ne-am dori ca în loc de critici dl. Ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienții cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament și să nu mai facă cozi interminabile în curțile spitalelor. Ne dorim ca pacienții cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni și mai vulnerabili.

Pentru toate aceste motive, îi adresăm public Domnului Ministru al sănătății Nelu Tătaru propunerea și provocarea de a veni alături de noi, reprezentanți ai pacienților și de specialiști și a găsi soluții pentru toți pacienții din România prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit încă o dată limitele.”

Recomandări:
Caz șocant în Israel! Un bebeluș s-a născut cu un embrion
Caz șocant în Israel! Un bebeluș s-a născut cu un embrion
Declinul cognitiv, redus de consumul de fructe și legume colorate
Declinul cognitiv, redus de consumul de fructe și legume colorate