Riscurile la care se expune un donator de rinichi

Deşi nu se pune problema ca donarea unui rinichi să îţi scurteze viaţa sau să crească riscul de boli de inimă sau diabet, un nou studiu spune că poate creşte riscul altor probleme de sănătate.
  • Publicat:
Riscurile la care se expune un donator de rinichi

Deşi nu se pune problema ca donarea unui rinichi să îţi scurteze viaţa sau să crească riscul de boli de inimă sau diabet, un nou studiu (publicat la final de ianuarie în Annals of Internal Medicine) spune că poate creşte riscul altor probleme de sănătate.

Dr. Emanuele Di Angelantonio, autorul studiului şi directorul Institutului Naţional pentru Cercetarea Sănătăţii Donatorilor de la Universitatea Cambridge din Anglia, spune că există un risc mic, dar real, pentru cei care donează un rinichi.

Studiile anterioare care au avut în vedere peste 100.000 de donatori au arătat că aceştia au avut un crisc crescut de tensiune arterial, iar la femei s-au adăugat şi un risc de creştere a complicaţiilor legate de sarcină, precum pre-eclampsia.
Mai mult de 19.000 de transpanturi de rinichi au avut loc în SUA în 2016. Şi conform informaţiilor guvernamentale despre transplant şi donarea de organe 1 din 5  este un transplant de la un donator în viaţă. Iar pacienţii care aşteaptă un transplant de rinchi reprezintă 83% din toţi candidaţii pentru orice tip de transplant. Din păcate, 20 de oameni mor zilnic în aşteptarea unui transplant de organ.

Dr. Di Angelantonio a cercetat peste 52 de studii deja publicate comparând peste 118.400 de donatori în viaţă  şi 117.600 de oameni care nu erau donatori pentru a evalua riscurile de sănătate  pe termen mediu şi lung associate denarii unui organ.
Donatorii de rinichi  au avut o presiune sanguină diastolică mai mare şi un risc mai mare pentru o boală de rinichi în fază terminală, însă, în afară de acestea, profilul riscurilor erau comparabile cu ale persoanelor care nu donaseră niciun rinichi. Nu a existat nicio dovadă că donatorii ar avea un risc mai mare de deces, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau o calitate a vieţii mai redusă.

Dr. Peter Reese, co-autor al studiului, spune că acest studiu este foarte important pentru că reuneşte şi alte cercetări din alte ţări şi în alte perioade de timp. Specialiştii declară că, în mare se ştie ce se întâmplă cu un donator în primii 10 ani după ce donează rinichiul, dar au mult mai puţine informaţii după aceea.

Autorii studiului îşi arată îngrijorarea cu privire la tinerii care hotărăsc să doneze un rinichi la  o vârstă mai mică de 25 de ani. Viaţa pe termen lung cu un singur rinichi poate fi mai dificilă spre 50, 60 de ani, când organismul nu mai este la fel de puternic ca în tinereţe.
Dr. Peter Reese spune că donatorii de rinichi îşi pot minimiza riscurile de sănătate, dacă fac exerciţii, îşi controlează greutatea şi au grijă cu tensiunea arterială. Mai mult, evitarea fumatului şi a alcoolului sunt extreme de importante. Se ştie că sănătatea rinichilor depinde de alegerile alimentare şi ale stilului de viaţă.

Medicii consideră că acest studiu îi ajută foarte mult să înţeleagă mai bine viaţa celor care aleg să doneze rinichi. Şi chiar dacă problemele de sănătate ce pot apărea în urma denarii unui rinichi sunt relative minore, este important să se ştie care sunt riscurile la care se expune un donator pe termen mediu şi lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”