Rezistenţa la antibiotice, depistată prin intermediul unui biosenzor

Oamenii de ştiinţă au creat un dispozitiv unic prin care poate fi detectată rezistenţa la anumite antibiotice, descoperire care ne aduce cu un pas în faţă în lupta cu bacteriile care nu cedează în faţa tratamentelor tradiţionale. Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare globală cu efecte catastrofice asupra sănătăţii populaţiei iar ştiinţa caută în permanenţă să găsească soluţii la această problemă gravă a omenirii.
Rezistenţa la antibiotice, depistată prin intermediul unui biosenzor

Oamenii de ştiinţă au creat un dispozitiv unic prin care poate fi detectată rezistenţa la anumite antibiotice, descoperire care ne aduce cu un pas în faţă în lupta cu bacteriile care nu cedează în faţa tratamentelor tradiţionale.

Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare globală cu efecte catastrofice asupra sănătăţii populaţiei, iar ştiinţa caută în permanenţă să găsească soluţii la această problemă gravă a omenirii.

Noua tehnologie a fost dezvoltată cu fonduri de la Forţele Aeriene ale Statelor Unite, în parteneriat cu specialişti din cadrul Universităţii Auburn, conduşi de medicul Vitaly Vodyanoy, şi a fost deja testată în laborator, rezultatele preliminare fiind destul de optimiste. Potrivit autorului studiului, tehnica vizează depistarea stafiloccocului auriu, bacterie care prezintă cea mai mare rezistenţă la medicamentele existente.

Prezenţa stafilococului auriu se resimte în special în incinta spitalelor, a închisorilor sau unităţilor militare, locuri unde indivizii sunt la mare risc de infecţie din cauza condiţiilor de igienă precară.

Dispozitivul poate determina o astfel de rezistenţă în 10-12 minute, oferind avantajul timpului, care este nepreţuit în cazuri urgente.

Deoarece este destul de dificil de explicat în cuvinte cum funcţionează noua metodă, inventatorii au promis că în curând vor da publicităţii un video-jurnal care să explice pe înţelesul tuturor mecanismul de funcţionare a acestei metode.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex