Reușită medicală de excepție. O femeie care a învins cancerul va deveni mamă, la 39 de ani

  • Publicat:
Reușită medicală de excepție. O femeie care a învins cancerul va deveni mamă, la 39 de ani

Societatea Elenă de Medicină Reproductivă anunță progrese semnificative în domeniul sănătății reproductive. După ce a luptat cu toate puterile pentru a învinge cancerul de sânge, o femeie a reușit să rămână însărcinată, datorită unui transplant de cortex ovarian care i-a restabilit fertilitatea.

Citește și: Impactul vârstei în conceperea unui copil și opțiuni de prezervare a fertilității

Însărcinată în 24 de săptămâni, după ce a învins cancerul

În urmă cu 16 ani, pacienta a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin. Anticipând impactul chimioterapiei și radioterapiei asupra fertilității sale, ea a optat, în 2013, pentru crioprezervarea de țesut din cortexul ovarian (stratul exterior al ovarelor).

În 2021, după ce s-a recuperat complet, pacienta a fost supusă transplantului de cortex ovarian, cu scopul restabilirii fertilității.

Ulterior, a urmat diverse tratamente de fertilitate, iar în octombrie 2023 a avut loc embriotransferul cu doi embrioni în stadiul de blastocist.

În prezent, femeia în vârstă de 39 de ani este însărcinată în 24 de săptămâni.

Transplantul de cortex ovarian a avut loc la Clinica Genesis Athens, alături de o echipă distinsă din Spitalul Universitar Oslo din Norvegia.

Procedura a fost transmisă live online către 13 spitale publice din Grecia, permițând astfel și altor profesioniști din domeniul medical să asiste și să învețe cum se realizează o intervenție de asemenea complexitate.

Citește și: Sarcina după chimioterapie este posibilă! Cum poate fi păstrată fertilitatea la femeile diagnosticate cu cancer mamar

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân