Reducerea consumului de sare scade riscul de accident vascular cerebral

Un studiu realizat în China, în mediul rural, arată că persoanele care au redus consumul de sare au un risc scăzut de deces sau de a dezvolta boli cardiovasculare.
  • Publicat:
Reducerea consumului de sare scade riscul de accident vascular cerebral
Foto: pexels

Nivelul crescut de sodiu și scăzut de potasiu dintr-o dietă este asociat hipertensiunii arteriale și riscului crescut de boli cardiovasculare și moarte prematură. Un studiu realizat în China, în mediul rural, arată că persoanele care au redus consumul de sare au un risc scăzut de deces sau de a dezvolta boli cardiovasculare.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) raportează că în Statele Unite 47% dintre adulți, adică aproximativ 116 milioane de persoane, se confruntă cu hipertensiune. Această problemă de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și boli de rinichi. De asemenea, CDC notează că în 2019, hipertensiune a fost principalul factor care a contribuit la decesele a peste o jumătate de milion de indivizi din SUA.

Consumul redus de sare, bun pentru hipertensiune și boli cardiovasculare

La nivel global, peste 1.28 miliarde de adulți au hipertensiune și două trimi dintre aceștia locuiesc în țări slab dezvoltate, estimează Organizația Mondială a Sănătății. Pe lângă cauzele care pot preveni hipertensiunea sunt fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică și kilogramele în plus. Nivelul crescut de soddiu și cel scăzut de potasiu din dietă sunt asociate hipertensiunii și riscului crescut de boli cardiovasculare și moarte prmatură.

Persoanele care se confruntă cu această problemă trebie să înlocuiască sarea obișnuită cu alimente care conțin o cantitate redusă. Experții consideră că reducerea conținutului de sare poate duce la creșterea cantității de potasiu din sânge la un nivel îngrijorător, care poate duce ulterior la hipercalcemie. Acest studiu realizat în China, caută să investigheze efectele pe termen lung asupra sănătății prin reducerea de sare și sugerează că aceasta scade riscul de accident vascular cerebral și deces. Studiul a avut în vedere pacienții care deja au experimentat un episod de accident vascular cerebral sau persoanele în vârstă care se confruntă cu hipertensiunea.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”