Provocarea Ianuarie Abstinent: ia o pauză de la alcool, timp de o lună!

  • Publicat:
Provocarea Ianuarie Abstinent: ia o pauză de la alcool, timp de o lună!
Sursa foto: Shutterstock

România ocupă locul 2 în topul țărilor unde se consumă excesiv alcool, arată datele celui mai recent raport Eurostat. Iar consecințele nu se lasă așteptate: suntem campioni în Europa la accidentele rutiere cauzate de alcool, avem sute de mii de pacienți cu boli de ficat și nenumărate afecțiuni asociate. Un loc rușinos ocupăm și în ceea ce privește violența domestică: la fiecare 30 de secunde, o româncă e bătută, consumul excesiv de alcool fiind una dintre principalele cauze ale agresivității partenerului.

În acest context a fost lansată Provocarea Ianuarie Abstinent sau Dry January, susținută de Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT). Pe pagina de Facebook dedicată evenimentului Ianuarie Abstinent sunt invitați să participe toți cei care vor să practice abstinența la alcool pe durata lunii ianuarie.

Dr. Eugen Hriscu, psihiatru și psihoterapeut specializat în tratarea adicțiilor, va oferi mai multe sfaturi celor care acceptă provocarea „Ianuarie Abstinent – o lună fără alcool” și dau check-in pe pagina evenimentului.

La finalul fiecărei zile, ei pot comenta pe pagina de discuție a evenimentului cu una dintre cele două variante: „Azi am reușit. Continui” sau „Azi n-am reușit. Continui”, urmat de un scor de la 1 la 5, reprezentând cât de dificilă a fost ziua (perioada) în menținerea abstinenței, pentru a urmări evoluția gradului de dificultate de-a lungul timpului.

De asemenea, sunt bine-venite resursele care v-au ajutat într-un moment dificil: filme, meme, tehnici de relaxare, de vizualizare, gânduri sau activități.

Iar la finalul celor 30 de zile de abstinență, scrieți ce s-a schimbat pentru voi în luna fără alcool.

Studiile arată că există numeroase beneficii pentru sănătate după o astfel de lună de abstinență de la alcool: somn mai bun, mai multă hidratare, mai puține calorii, bani economisiți, ficat mai sănătos, tensiune arteriala mai bună și chiar o piele mai frumoasă.

Ianuarie Abstinent – 10 sfaturi pentru a rezista o lună fără alcool

Crezi că nu poți reuși să duci la bun sfârșit Provocarea Ianuarie Abstinent? Iată 10 idei pentru a rezista o lună (poate și mai mult) fără alcool, oferite de Alcohol Change UK:

  1. Fă un top cu motivele pentru care vrei să renunți la alcool luna ianuarie, fie că au legătură cu sănătatea ta sau cu economisirea banilor.
  2. Spune-le prietenilor că faci asta, postează pe Social Media, iar atunci când ieși în oraș, anunță-i dinainte că nu vei bea pentru că ai acceptat provocarea #ianuarieabstinent
  3. Fă un plan pentru situațiile în care ți se va oferi alcool, cum să le faci față.
  4. Exersează refuzul alcoolului – pregătește-ți câteva răspunsuri pentru prietenii mai insistenți
  5. Planifică-ți câteva activități interesante și sănătoase în care să investești și de care să te bucuri în aceasta lună (plimbări, un curs în care să înveți ceva nou, un nou restaurant sau testarea unei rețete noi acasă, un ceai sau o cafea de calitate).
  6. Pregătește-te și pentru „alunecări” de la planul inițial – dacă ai consumat o băutură, nu e finalul lumii sau al provocării, poți continua, însă e bine să te gândești ce a cauzat „scăparea” respectivă.
  7. Ține un jurnal în care marchezi schimbările în bine resimțite în fiecare zi de abstinență.
  8. Sună un prieten – stabilește un prieten apropiat pe care îl poți contacta pentru încurajări. Sau pentru competiție 🙂
  9. Analizează de ce bei, care e triggerul tău – în funcție de el, poți identifica și ce alternative ar putea funcționa.
  10. Cere ajutor dacă simți nevoia – s-ar putea ca provocarea unei luni fără alcool să se dovedească mai grea decât te-ai aștepta, așa că poți cere ajutor – de la prieteni, de la familie, de la medic. Sau poți apela și AlcoLine 021.9335, linia de suport ALIAT pentru orice problemă legată de consumul de alcool, unde poți vorbi cu un consultant care te poate sprijini.

Un domn în vârstă de 47 de ani mi-a mărturisit că a ajuns la capătul răbdării, că nu se mai suportă, bea zilnic şi nu reuşeşte de unul singur să iasă din caruselul dependenţei. Spunea că şi-a pierdut familia din cauza alcoolului şi că îşi doreşte din tot sufletul să nu mai consume alcool, doar că nu îl înţelege nimeni. I-am spus că eu îl înţeleg, deoarece sunt un fost dependent de alcool, abstinent de 6 ani. Deci se poate scăpa de adicţie, spune Marian, un operator AlcoLine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân