Problemele de auz vor afecta, până în 2050, un sfert din populația lumii, inclusiv copiii, avertizează OMS

Problemele de auz pot fi cauzate de otita netratată, dar și de infecția cu virusul rubeolei sau de meningită. Cum poate fi prevenită pierderea auzului.
  • Publicat:
Problemele de auz vor afecta, până în 2050, un sfert din populația lumii, inclusiv copiii, avertizează OMS

Problemele de auz pot fi ușor prevenite prin teste de screening și prin vaccinarea copiilor împotriva rubeolei și meningitei, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului, marcată anual pe data de 3 martie.

Problemele de auz pot fi cauzate de otita netratată, dar și de infecțiile cu virusul rubeolei sau de meningită. OMS avertizează că aproape 2,5 miliarde de persoane se vor confrunta cu probleme de auz până în 2050.

Cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare. În rândul copiilor, aproape 60% din pierderile de auz pot fi prevenite prin vaccinarea împotriva rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirilor materne și neonetale, depistarea timpurie și tratarea otitei medii, se arată în raportul OMS.

În cazul adulților, OMS recomandă protejarea împotriva zgomotului, monitorizarea medicamentelor dăunătoare urechii și adoptarea unei igiene corecte pentru a evita pierderea auzului.

O pierdere a auzului netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența. Poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății mintale și a capacității lor de a întreține relații, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Potrivit raportului, lipsa unor informații clare despre aceste tulburări, stigmatizarea celor care suferă de acestea, absența unor programe naționale de screening auditiv și penuria de medici specialiști în acest domeniu limitează adesea accesul la îngrijire.

OMS insistă asupra necesității de a institui teste de screening „în momente strategice ale vieții” și reamintește că majoritatea bolilor urechii pot fi vindecate prin tratament medical sau chirurgical.

Dacă pierderea auzului este ireversibilă, reabilitarea, aparatele auditive și implanturile cohleare rămân metode eficiente, se mai arată în raport.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân