Pierderea auzului, un simptom timpuriu al demenței

Un nou studiu publicat în Archives of Neurology sugerează că pierderea auzului ar putea fi un simptom timpuriu al apariției demenței.
Pierderea auzului, un simptom timpuriu al demenței
Pierderea auzului, un simptom timpuriu al demenței

Pierderea treptată a auzului este un simptom comun al înaintării în vârstă, dar în cazul anumitor persoane acesta ar putea fi un semn timpuriu de Alzheimer sau altă formă de demență, sugerează un nou studiu.

Pierderea auzului și demența

Riscul de demență crește atunci când auzul începe să fie în declin. Persoanele în vârstă care au dificultatea de a urmări o conversație într-un restaurant aglomerat, de exemplu, sunt de două ori mai predispuși la demență, arată studiul. Pierderea severă a auzului este un risc de demență. Nu este clar de ce pierderea auzului și funcțiile mintale merg mână-n mână, dar anumite schimbări care apar la nivelul creierului contribuie la apariția ambelor afecțiuni. Totodată este posibil ca problemele de auz să ducă la demență. Să nu uităm că pierderea auzului poate duce la izolarea socială (care la rândul ei este asociată demenței).

”Creierul trebuie să relocheze resursele care ajută auzul”, spune cercetătorul Frank R. Lin al Spitalului Johns Hopkins din Baltimore. ”Asta ar putea explica de ce dificultatea de a auzi o conversație atunci când suntem într-un loc gălăgios poate fi epuizant din punct de vedere mental”, adaugă specialistul.

Descoperirile sugerează că auzul slab prevestește demența.

”Ascultăm cu urechile, dar auzim cu creierul”, spune Dr. Gates, expert în auz al Universității Washington din Seattle. ”Nu este posibil să le separi”.

Studiul, publicat în Archives of Neurology, a avut în vedere peste 600 de adulți care nu sufereau de demență, cu vârste cuprinse între 36 și 90 de ani, pe o perioadă de 12 ani. Mai puțin de 30% dintre participanții la studiu s-au confruntat cu pierderi ale auzului la începutul studiului. Per total, 9% dintre participanți au dezvoltat Alzheimer și alte forme de demență. Pierderea auzului, fie ea ușoară, moderată și severă a fost asociată cu riscul crescut de demență.

Dr. Lin spune că pierderea auzului are un impact enorm asupra vieții pacientului și a membrilor familiei, iar asta pentru că este un proces încet și insidios, care de cele mai multe ori este ignorat și netratat.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Cea mai bună pâine pentru slăbire: pastila de dietă