Primul pacient cu transplant de celule stem pentru boala Parkinson

  • Publicat:
  • Actualizat:
Primul pacient cu transplant de celule stem pentru boala Parkinson
Foto: envato

În premieră, un pacient cu boala Parkinson a primit un transplant de celule stem. Se așteaptă ca celulele stem să crească și să înlocuiască celulele nervoase dopaminergice care se pierd în timpul bolii Parkinson. Studiul clinic include evaluări în următorii ani, în timp ce celulele stem se maturizează.

Pe 13 februarie, un pacient care suferă de boala Parkinson a primit un transplant de celule nervoase derivate din celule stem – o premieră în potențialele tratamente pentru această afecțiune neurodegenerativă. Produsul de transplant este generat din celule stem embrionare și funcționează pentru a înlocui celulele nervoase dopaminergice care se pierd în creierul parkinsonian.

Echipa spune că transplantul a fost finalizat conform planificării, iar locația corectă a implantului celular a fost confirmată prin RMN.

Terapie celulară pentru Parkinson

„Aceasta este o etapă importantă pe drumul către o terapie celulară care poate fi utilizată pentru a trata pacienții cu boala Parkinson”, a spus Gesine Paul-Visse, neurolog consultant la Spitalul Universitar Skåne, profesor adjunct la Universitatea Lund, unde a fost dezvoltat produsul, și autor principal al studiului clinic STEM-PD.

Pacientul a fost primul dintre cei opt cu boala Parkinson care va primi transplant la Spitalul Universitar Skåne din Suedia, ca parte a studiului STEM-PD. După ce au fost transplantate, se așteaptă ca celulele să se maturizeze în celule nervoase noi și sănătoase producătoare de dopamină în creier.

„Regiunea creierului în care sunt transplantate celulele în acest studiu poate fi îngustă de până la 4 milimetri. Instrumentul chirurgical (de la Spitalul Universitar din Skåne) are un nivel foarte ridicat de precizie și tehnicile imagistice moderne sunt de mare ajutor”, a declarat neurochirurgul Hjálmar Bjartmarz, care a efectuat operația de transplant.

Pacienții din studiu au fost diagnosticați cu Parkinson cu cel puțin 10 ani în urmă și se află într-un stadiu moderat al bolii. Cercetătorii vor urmări îndeaproape acești pacienți și vor fi efectuate evaluări ale supraviețuirii celulelor și ale efectelor potențiale în următorii ani.

Tratamentul standard pentru boala Parkinson include medicamente care înlocuiesc dopamina pierdută, dar în timp aceste medicamente devin adesea mai puțin eficiente și provoacă reacții adverse. Până în prezent, nu există tratamente care să poată repara structurile deteriorate din creier sau care să înlocuiască celulele nervoase care sunt pierdute.

Sursa: lunduniversity.lu.se

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân