Prevenția cancerului poate începe cu un vaccin. Dr. Sandra Alexiu: Avem 2 vaccinuri care previn cancerul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Prevenția cancerului poate începe cu un vaccin. Dr. Sandra Alexiu: Avem 2 vaccinuri care previn cancerul

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie, spune, în cadrul conferinței pentru „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, că prevenția cancerului începe în cabinetul medicului de familie. 

„Avem avantajul că purtăm acest dialog față în față cu pacientul. Un alt avantaj este că cunoaștem întreaga familie și putem vorbi cu pacienții din timp pentru screening de prevenție”, declară Sandra Alexiu, președintele AMF.

Cele trei tipuri de prevenție a cancerului

„Prevenția primară înseamnă vaccinarea, avem 2 vaccinuri care previn cancerul: unul este HPV și ne dorim să-l vedem și la baieți și al doilea vaccin este anti hepatitic B.

Al treilea tip de profilaxie este cea secundară, iar aici se încadrează toate tipurile de screening.  Pacienții trebuie să afle despre aceste tipuri de screening.

Prevenția terțiară înseamnă că după ce am depistat pacienții să-i trimitem la investigații la timp pentru a preveni complicațiile și agravarea situației”, explică medicul.

Comunitățile locale trebuie să se implice în dezvoltarea unor programe de prevenție

Dr. Sandra Alexiu amintește, de asemenea, că un rol important îl au comunitățile locale, care trebuie să se implice în dezvoltarea unor programe de prevenție.

„Pacientul vine la controale când e chemat, medicul îi recomandă anumite investigații în funcție de ce găsește. Mamografia poate fi prescrisă, însă există bariera plafonului și ajung să facă aceste investigații peste câteva luni când găsesc fonduri, iar asta înseamnă mult pentru un pacient cu cancer”, spune specialistul.

Vaccin cu ARN mesager împotriva cancerului

„ARN-ul mesager a fost studiat în multe terapii anti cancer în ultimii 20 de ani. Acest vaccin anti-COVID deschide niște speranțe. Ne referim aici dacă un cancer este provocat de virusuri sau leziuni produse de virusuri. Dacă un cancer este provocat de virusuri sau leziuni produse de virusuri,  sunt șanse mai mari să le putem preveni prin vaccin. România nu are un program de vaccinare a adultului și asta se vede pentru că multe boli ar fi putut fi prevenite, inclusiv cancere”, explică medicul.

„Există o posibilitate ca scleroza în plăci să fie produsă de o infecție cu virusul Epstein Barr, ceea ce însemană că la un moment dat ar putea fi prevenită”, precizează Sandra Alexiu, președintele AMF

„Sunt șanse să folosim tehnica ARN mesager pentru a preveni alte boli”, concluzionează medicul.

Parteneri eveniment: Clinica Zetta, Asociatia Zetta, MedEuropa România, Roche România, Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Sandra Alexiu - Medic primar medicina de familie
Medicul Sandra Alexiu este membru onorific al Societății Române de Microbiologie, precum și membru în Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice (ESPID). Totodată, ea este preşedinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Studii SNSPMS Instructor FormatorPromovarea ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân