Premieră în medicină: transplant cu o inimă moartă!

Medicii australieni au realizat în premieră un transplant cu o "inimă moartă", un organ prelevat de la donator la 20 de minute după ce a încetat să bată, procedura medicală fiind un succes, informează bbc.com, citat de Mediafax.
  • Publicat:
Premieră în medicină: transplant cu o inimă moartă!

Medicii australieni au realizat în premieră un transplant cu o „inimă moartă”, un organ prelevat de la donator la 20 de minute după ce a încetat să bată, procedura medicală fiind un succes, informează bbc.com, citat de Mediafax.

În mod obişnuit, transplantul cardiac se realizează cu inimi prelevate încă în stare de funcţionare de la persoane care se află în moarte clinică.

O echipă de medici de la St Vincent’s Hospital din Sydney a reactivat şi apoi a transplantat inimi care încetaseră să bată cu maximum 20 de minute înainte de prelevare.

Primul pacient care a primit o astfel de inimă, o femeie în vârstă de 57 de ani, care suferea de insuficienţă cardiacă congenitală, spune că se simte cu zece ani mai tânără şi că este „o altă persoană”. Ea a fost supusă acestui tip de transplant în urmă cu două luni.

Până acum, inima era singurul organ care nu era utilizat în transplanturi după ce înceta să funţioneze. De obicei, pentru un transplant cardiac se folosesc inimi care încă pulsează, prelevate de la persoane aflate în moarte clinică. Inimile sunt păstrate în gheaţă timp de maximum patru ore şi transplantate în acest interval unor pacienţi.

Însă tehnica dezvoltată de medicii din Sydney implică prelevarea unei inimi care a încetat să bată şi reactivarea ei cu ajutorul unui aparat numit „inimă într-o cutie” (heart-in-a-box). Inima este menţinută caldă, se restabileşte ritmul acesteia şi se „hrăneşte” cu fluide speciale pentru a reduce distrugerile la nivelul muşchiului.

În total, medicii australieni au realizat în ultimele două luni trei astfel de transplanturi.

Profesorul Peter MacDonald, şeful clinicii de transplant cardiac de la St Vincent’s Hospital, spune că procedura constituie un pas important în domeniu, având în vedere numărul insuficient al donatorilor.

Procedura este în prezent testată în locuri diferite din lume şi, potrivit specialiştilor, ar putea salva cu până la 30% mai multe vieţi, crescând numărul donatorilor.

De altfel, specialişti din lumea întreagă au salutat descoperirea.

Metode similare – de încălzire şi hrănire a organelor înaintea transplantului – au fost folosite pentru a îmbunătăţi calitatea grefelor de plămân şi ficat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: