Plasturele revoluționar din grafen care se lipește pe inimă și corectează aritmiile cardiace

  • Publicat:
Plasturele revoluționar din grafen care se lipește pe inimă și corectează aritmiile cardiace
Foto: Northwestern University

O echipă de cercetare de la Northwestern University și University of Texas din Austin a creat un plasture din grafen care se fixează direct pe inimă pentru a regla ritmul cardiac.

Acest dispozitiv subțire și flexibil este capabil să monitorizeze și să regleze activitatea inimii prin impulsuri electrice, corectând astfel aritmiile cardiace.

De ce au optat cercetătorii pentru grafen

„Una dintre marile provocări ale defibrilatoarelor și stimulatoarelor cardiace este fixarea lor pe inimă. Electrozii din defibrilatoare sunt bobine rigide din fire groase, care nu sunt flexibile și se pot deteriora. Interacțiunea rigidă cu țesuturile moi, cum ar fi inima, poate cauza numeroase complicații”, a explicat Igor Efimov, unul dintre creatorii acestei tehnologii revoluționare.

Echipa de cercetare a optat pentru grafen în cazul acestui stimulator cardiac flexibil datorită rezistenței și greutății sale scăzute, oferind în același timp conductivitate electrică și compatibilitate biologică.

Dispozitivul permite cercetătorilor să folosească o sursă de lumină externă pentru a ilumina suprafața inimii prin plasture. Această tehnică se numește optocardiografie și implică utilizarea luminii pentru imaginea și evaluarea electrofiziologiei cardiace.

Studiul a fost publicat în revista Advanced MaterialsGraphene Biointerface for Cardiac Arrhythmia Diagnosis and Treatment

Foto: Northwestern University

Ce este aritmia cardiacă

O aritmie este definită ca orice bătaie neregulată a inimii, adică orice schimbare a ritmului cardiac. Aceasta este o problemă care poate afecta chiar și persoanele complet sănătoase, fără alte probleme cardiace. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, principalele fiind: fumatul, alcoolul, cofeina, energizantele, stresul excesiv, bolile de tiroidă.

Principalele simptome la care trebuie să fim atenți sunt: ​​bătăile rapide ale inimii, palpitațiile, dificultățile de respirație, amețeala, greața, pierderea bruscă a forței fizice, durerile în piept.

În prezența simptomelor de mai sus, este obligatoriu să consultați un cardiolog. Pentru un diagnostic este necesară o examinare și o serie de teste precum: analize de sânge și urină, o electrocardiogramă și ecocardiografie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân