Persoanele obeze mai numeroase decât cele subponderale, la nivel mondial

Lumea pare a fi dominată de o creştere necontrolată a apetitului alimentar
  • Publicat:
Persoanele obeze mai numeroase decât cele subponderale, la nivel mondial

Lumea pare a fi dominată de o creştere necontrolată a apetitului alimentar. Potrivit unui nou studiu, nivelul indicele de masă corporal este într-o continuă ascensiune – într-atât de mult încât numărul persoanelor obeze l-a depăşit pe cel al persoanelor subponderale pentru prima dată în istorie.

Şi, din păcate, nu există o latură pozitivă: numărul persoanelor subponderale s-a redus, dar scăderea este lentă comparativ cu creşterea rapidă a obezităţii şi a problemelor de sănătate asociate cu grăsimea corporală în exces.

Obezitatea afectează în prezent aproape 650 de milioane de adulţi sau 13% din populatţa mondială adultă, cu o estimare de 20% până în 2025 dacă ritmul actual al răspândirii acestei epidemii continuă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană este considerată obeză atunci când indicele de masă corporală (IMC) este de peste 30 kg/m2. Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii, exprimat în metri.

Studiul publicat în jurnalul medical The Lancet este cea mai completă analiză efectuată până acum pe această temă, bazându-se pe date medicale din peste 16 mii de studii, care au implicat 19,2 milioane de persoane din 186 de ţări. În 40 de ani, procentul bărbaţilor obezi s-a triplat la nivel mondial la aparoximativ 11%, iar cel al femeilor s-a dublat la aproape 15%.

Majid Ezzati, cercetător la Imperial College London şi coordonatorul studiului explică: ” În cazul în care evoluţia obezităţii continuă în acelaşi ritm până în anul 2025, aproximativ o cincime dintre bărbaţi (18%) şi femei (21%) la nivel mondial vor fi obezi, iar 6% dintre bărbaţi sşi 9% dintre femei vor suferi de obezitate severă.”

Numărul persoanelor obeze a crescut, la nivel global, de la 105 milioane în 1975, la 641 de milioane în 2014. 

Profesorul Majid Ezzati a declarat: „Dacă tendinţa actuală continuă, nu doar că omenirea nu va atinge obiectivul privind stoparea creşterii ratei obezităţii faţă de nivelurile din 2010 până în 2025, ci numărul femeilor cu obezitate severă îl va depăşi pe cel al femeilor subponderale până în 2025”.

Studiul mai arată că în aceeaşi perioadă, procentul persoanelor subponderale a scăzut de la 14% la 9^, iar cel al femeilor s-a diminuat de la 15% la 10%.

Coordonatorul studiului, Majid Ezzati, atrage atenţia că numărul femeilor care suferă de obezitate şi cel al celor subponderale au fost similar în 2004, iar în cazul bărbaţilor echilibrul a fost atins în 2011.

Obezitatea a devenit o problemă majoră de sănătate publică în multe ţări cu venituri mari, precum Statele Unite ale Americii. La nivel mondial, mai mult de 25% dintre  bărbaţii care suferă de obezitate severă şi aproape 20% dintre femei sunt americani.

Insuficienţa ponderală, definită printr-un IMC mai mic de 18,5 kg/m2, este legată de malnutriţie şi rămâne o problemă majoră în unele zone ale lumii cum ar fi Asia de Sud sau unele ţări din Africa.

Pe de altă parte, răspândirea obezităţii în tări în curs de dezvoltare este deosebit de îngrijorătoare, atrage atenţia Eric Feigl-Ding, epidemiolog şi economist la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.

„Oamenii au impresia că obezitatea este o problemă doar în ţările dezvoltate, dar devine la fel de gravă, dacă nu chiar mai gravă, în tări în curs de dezvoltare. În SUA, îţi poţi îmbunătăţi nivelul glicemiei sau cel al colesterolului cu medicamente, dar în ţările sărace în momentul în care se ajunge la obezitatea, situaţia este mai dificilă.”, a 

Populaţiile cu cel mai mare indice corporal sunt în Polinezia şi Micronezia din Oceanul Pacific, unde 38% dintre bărbaţi şi jumătate dintre femeile adulte suferă de obezitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”