Persoanele care ar putea dezvolta „imunitate supraomenească” în fața coronavirusului. Ce este „imunitatea hibridă”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Persoanele care ar putea dezvolta
Unele persoane ar putea dezvolta imunitate supraomenească în fața coronaviruslui/ Foto: Shutterstock

Oamenii de știință spun că unele persoane dezvoltă o „imunitate supraomenească”, sau „hibridă”, după ce au fost infectați cu COVID-19 și au primit și vaccinul împotriva coronavirusului.

„În general, imunitatea hibridă la SARS-CoV-2 pare a fi impresionant de puternică”, a scris imunologul Shane Crotty, într-un comentariu în iunie, potrivit npr.org.

În ultimele luni, o serie de studii au descoperit că unii oameni au un răspuns imun extraordinar de puternic împotriva coronavirusului. Corpul lor produce niveluri ridicate de anticorpi și nu doar atât, anticorpii sunt destul de flexibili, ceea ce îi face capabili să lupte împotriva variantelor noi de SARS-CoV-2, dar și a celor care vor apărea în viitor.

„Am putea prezice că acești oameni vor fi destul de bine protejați împotriva multor – sau poate chiar a tuturor – variantelor de SARS-CoV-2 care vor apărea în viitorul apropiat”, a spus Paul Bieniasz, un virusolog de la Universitatea Rockefeller.

Un studiu publicat luna trecută de Bieniasz și colegii lui arată că anticorpii acestor persoane pot neutraliza cele 6 variante de coronavirus îngrijorătoare, inclusiv delta și beta, precum și alte virusuri legate de SARS-CoV-2, inclusiv unul la lilieci, două la pangolini și cel care provocat prima pandemie de coronavirus, SARS-CoV-1.

Cine ar putea avea imunitate „supraomenească” sau „hibridă” la coronavirus?

Oamenii care au fost infectați cu coronavirus în 2020 și au apoi au fost imunizați cu unul dintre vaccinurile cu ARN mesager, anul acesta.

„Acești oameni au răspuns uimitor la vaccin”, spune virusologul Theodora Hatziioannou, de la Universitatea Rockefeller, care a lucrat la multe studii pe acest subiect.

„Cred că aceștia (persoanele cu imunitate hibridă n.r.) sunt cei mai pregătiți să se lupte cu virusul. În plus, anticorpii din organismul lor poate neutraliza SARS-CoV-1, primul coronavirus, care a apărut acum 20 de ani. Acesta este un virus foarte, foarte diferit de SARS-CoV-2”, adaugă experta.

Mai mult de atât, acești anticorpi au reușit să dezactiveze un virus proiectat intenționat, pentru a fi extrem de rezistent la neutralizare. Acest virus conținea 20 de mutații. Anticorpii de la persoanele care au fost doar vaccinate sau care au avut doar infecții anterioare cu coronavirus au fost, în esență, inutile împotriva acestui virus mutant. Anticorpii persoanelor cu „imunitate hibridă” l-au putut neutraliza, însă.

Aceste descoperiri arată cât de benefice  sunt vaccinurile cu ARN mesager pentru oamenii care au fost infectați înainte cu SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, în august, că cei vaccinați cu două doze de vaccin ar putea dezvolta anticorpi flexibili, chiar dacă nu au trecut înainte prin infecția cu coronavirus. Astfel că o a treia doză de vaccin ar putea ajuta anticorpii să devină mai flexibili.  În acest fel, o persoană ar putea fi mai bine „echipată” să lupte împotriva noilor variante de virusuri.

Citește și: Dieta pentru imunitate care te ajută să treci mai ușor peste infecția cu noul coronavirus

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”