Persoanele nevaccinate infectate cu tulpina Delta prezintă un risc dublu de a avea nevoie de spitalizare

28.08.2021
Persoanele nevaccinate infectate cu tulpina Delta prezintă un risc dublu de a avea nevoie de spitalizare
Sursa foto: Shutterstock

Spre deosebire de tulpina Alpha (britanică), în cazul infectării cu tulpina Delta (indiană), persoanele nevaccinate prezintă un risc dublu de a avea nevoie de spitalizare din cauza simptomelor grave ale bolii COVID-19, arată datele unui studiu publicat recent în revista The Lancet.

Cercetătorii au evaluat peste 43.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus în Marea Britanie în perioada 29 martie – 23 mai 2021. Aproximativ 75% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate.

Din totalul pacienților, 8.682 erau infectați cu tulpina Delta (dintre care 2,3% au avut nevoie de spitalizare), iar 34.656 cu tulpina Alpha (dintre care 2,2% au necesitat spitalizare în primele 14 zile de la testul pozitiv COVID).

De asemenea, s-a observat că tulpina Delta afectează cu precădere persoanele tinere, din categoria de vârstă 20-45 de ani. Studii precedente realizate în India au arătat că tulpina Delta este cu 50% mai contagioasă decât varianta Alpha.

Sursa foto: thelancet.com

Rezultatele acestui nou studiu publicat în revista The Lancet arată că valul 4 al pandemiei de coronavirus va avea un impact major asupra serviciilor de sănătate, mai ales în țările unde procentul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 este unul scăzut.

Vaccinarea cu schema completă este crucială pentru reducerea probabilității de infecție simptomatică, necesitate de spitalizare sau deces, spune dr. Anne Presanis, autoarea studiului și statistician la Universitatea Cambrigde.

Pandemia nevaccinaților va fi noua normalitate, avertizează directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, Rochelle Walensky. Ea spune că numărul noilor cazuri de COVID-19 din SUA a înregistrat o creștere spectaculoasă, mai ales în statele unde rata de vaccinare anti-COVID este scăzută.

Directoarea CDC a precizat într-un briefing de presă că varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, este acum dominantă în SUA și acest lucru se observă în creșterea explozivă a numărului de noi cazuri, apărute aproape în totalitate la persoanele nevaccinate

În România, valul 4 al pandemiei de coronavirus se face deja simțit în explozia de noi cazuri raportate zilnic. În condițiile în care avem sub 30% din populație vaccinată, este doar o chestiune de timp până când sistemul de sănătate va resimți acest șoc.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene